2019.08.20 22:37 indingo Olvasottság: 109x
2

Egy mese Hollywoodról, mesélő Quentin Taranino

A film megnézése után sokat gondolkodtam rajta, hogy miről is szólt. Ha akarnám, se tudnám leírni a történetet, és jelenleg még azt sem tudom, hogy tetszett-e vagy sem. Az első egy órában elég csapongó és zavaros a története, csak körvonalazódik az alapsztori. Egy filmnek általában van főszereplője. Itt még azt sem tudtam eldönteni, volt-e olyan, kiről is szólt a történet. 18-as karika, ami legfőképpen annak szólt, hogy 206, igen kétszázhat káromkodás van a filmben. Gratulálok annak, aki megszámolta. A sok csúnya szó elveszett benne, nem volt zavaró.

A történet a hatvanas évek végén játszódik. A kor hangulatát, az igazi retro érzést a ruhák, az épületek hűen tükrözték. Ami emellett kiemelkedő, az a rengeteg csodás autó, ami feltűnik a filmben. Cadillac Coupe, Volkswagen és Ford csodák. A játékidő brutálisan hosszú, bár ez Tarantinótól nem meglepő. Sose tudja abbahagyni.

Egy mese Hollywoodról, mesélő Quentin Taranino

Igazi sztárparádé a film. Leonardo DiCaprio és Brad Pitt mellett olyan nevek játszanak még benne, mint Al Pacino, vagy a szebb napokat is látott Kurt Russel, de a fiatal generáció képviselői is megjelennek, úgy mint Dakota Fanning, Emile Hirch vagy Austin Butler. Pár perc erejéig Bruce Willis lánya, Rumer Glenn Willis is látható. Luke Perry-nek, akit legtöbben a Beverly Hills 90210-ből vagy a Riverdale-ből ismertek, 2019 februári halálát megelőzően ez volt az utolsó szerepe.

De miről is szól a film? DiCaprio egy lecsúszófélben levő spagettiwestern sztár, aki nem tudja elfogadni az idő múlását. Legjobb barátja a saját kaszkadőre, Brad Pitt, és kedvenc időtöltése saját szerepei visszanézése a tévében. Mondjuk ki, az élete elég lehangoló és egyhangú, még annak ellenére is, hogy folyamatosan dönti magába a piát és cigizik. Furikázik a szuper kocsijával a luxus lakása és a FOX Filmstúdió között, amit ugye tudunk, hogy alapítása egy magyar úriember, nevezetesen Fuchs Vilmos nevéhez fűződik. Némi változást hoz az életébe, hogy a luxusvillája szomszédságába költözik a filmrendező Roman Polanski és gyönyörű felesége. És innen kezd érdekessé válni a történet, hogy valós szereplők jelennek meg a filmben. Polanski, Sharon Tate, Bruce Lee és Charles Manson, bár utóbbiról ez a filmben nem derül ki.

Az utolsó félórában elszabadul a Tarantino-féle pokol, amely helyenként brutális, másutt inkább már komikus. Nálunk a Sharon Tate eset csak felületesen ismert, a Manson szektával, a hippikkel - ennek a résznek szerintem érdemes utánaolvasni. Tarantino a hippik esetében is eredeti karakterekkel, nevekkel dolgozott, bár tett a megtörtént eseménybe egy érdekes csavart. SPOLIER A Volt egyszer egy Hollywoodban nem Sharon Tate-et és barátait gyilkolja meg brutálisan, hanem egy szomszéd házba mennek az elkövetők. A végén Tate és barátai jót beszélgetnek a szomszéd ház túlélőivel. Tarantino meséjében a szektások lelik halálukat.

Összességében a Manson világról csak az utolsó egy órában kaptunk információkat, ez pörgette be a történetet. Az előtte levő rész csak egy kis mese volt habbal. És, hogy a film zseniális alkotás vagy éppen nem szól semmiről, azt mindenki döntse el maga.

dráma | vígjáték

Nem könnyű az állástalan színészek élete a hatvanas évek végén. Hollywood kíméletlenül átalakult; új vezetők, korábban ismeretlen elvárások, s mindezek fejébe már a nők... több»

2