2019.10.09 17:20 Kóborló Olvasottság: 566x
2

Betalált!

Számomra a totális ismeretlenségből érkezett a 2017-ben készült, Summer of 84 című film, de egy biztos, azonnal a kedvenceim közt kötött ki, hisz szinte minden téren azonnal betalált nálam. Pedig nem egy hibátlan alkotással lesz dolga a nézőjének, de gondolom, azok, akik kedvelik a retró hangulatot árasztó, kertvárosokban játszódó thrillereket a 80-as évekre hajazó szintipop zenével, és a tipikusan ez idejű karaktereket, azokat azért a közel kétórás játékidejével el fogja varázsolni, ahogy tette ezt velem is.

Pedig, mint említettem, nem egy hibátlan alkotás, vagy akár úgy is írhatnám, hogy a kétharmada nem nyújt túl sok újdonságot az ilyen filmekben jártas nézőnek. Hisz a legtöbb karakter nincs a részletekig bemutatva, akár fogalmazhatnék úgyis, hogy igencsak felszínes a karakterábrázolásuk, de ettől függetlenül maximálisan kedvelhetők, és a film készítőinek sikerül azt is elérniük, hogy a néző együtt éljen a cselekedeteikkel és azok következményeivel. Ehhez persze hatalmas szükség volt arra, hogy a megfelelő színészeket tudják megszerezni. Amikor kicsit utánaolvastam a legtöbb színész eddigi filmes hátterének, meglepődtem, hogy szinte nem is volt a legfontosabb karakterek közt olyan személy, aki elsőfilmesnek mondhatta magát a forgatás ideje alatt, sőt, a legtöbbjük már egész szép kis karriert tudhat a háta mögött. Szóval nem csak a szerepválasztás sült el kellőképp jól, de szerencsére még a színészek is vérbeli profik voltak fiatal kilétük ellenére.

Betalált!

Mindez persze még kevés lenne, de a történetben rejlő hangulata sikerrel át tudja vezetni a kissé lassú felvezetést egészen addig, amíg az események igazán fel nem pörögnek, és akik nem adják fel idő előtt, azok egy olyan erős 15-20 perces befejezést kapnak, hogy még én is csak pislogtam tőle. Mindebben pedig a legszebb, hogy a film egyértelműen elvarázsolt, de még magvas gondolatokat is tartalmaz, amit a készítők többször is nyomatékosítanak a nézők felé (és szinte végig szól a szintipop zene, ami csak még jobban rásegít a film hangulatával való azonosulásra).

Sokan említik a befejezését, ami valóban kiemeli a filmet a hasonló kaliberű alkotások tömkelegéből, és ott azért már a brutalitását is fokozták a készítők, ami nálam ráadásul még pluszpontot is ért.

77 84 nyara  (2018)

dráma | horror | misztikus | thriller

Ahogy rádöbbennek, hogy rendőrtiszt szomszédjuk egy sorozatgyilkos, egy csapat fiatal az egész nyarát azzal tölti, hogy leleplezzék a férfit. Ám ahogy egyre közelebb kerülnek az... több»

2