2020.02.25 22:15 Puncs Olvasottság: 325x
1

Stevie élete

Tavaly év elején attól volt hangos a magyar sajtó, hogy Jonah Hill rendezői debütálásában felcsendül az Omega nagy slágere, a Gyöngyhajú lány. Ezt leszámítva Magyarországon nem sokat lehetett hallani a filmről. A magyar mozikba nem jutott el, magyar szinkront sem kapott, pedig remek alkotásról van szó.

A film a kilencvenes évek közepén játszódik Los Angelesben, főszereplője pedig a kamaszkor küszöbén álló Stevie, akit Sunny Suljic alakít. Az apa nélkül felnövő Stevie a környezetéből keres magának férfimintát. Kezdetben az őt folyamatosan terrorizáló bátyjának akar megfelelni, akit Lucas Hedges formál meg. Majd az egyik nyáron hozzácsapódik egy nála idősebb deszkás társasághoz, akik hamar a legfőbb szocializálódási ponttá válnak az életében.

Stevie élete

Stevie szépen lassan alakul át érintetlen, tiszta, izgága, kíváncsi kisgyerekből bulizós, dohányzó, arcoskodó, szabályokat felrúgó, folyton a haverjaival logó kiskamasszá. Az elején még ad a látszatra, próbál időben hazaérni, és a cigiszagot is igyekszik leplezni, ám egy idő után már ez sem érdekli. Egészen addig, amíg komolyabb baj nem történik.

Az egész mozi lényegében egy kiskamasz férfiminta kereséséről szól, ami a kilencvenes évek Los Angeles-i gördeszkás szubkultúrájába van becsomagolva. A film ettől sokkal fogyaszthatóbbá és szórakoztatóbbá is válik. Az ember nehéz szociális helyzetben élő fiatalokat lát, mégse bírja megállni, hogy ne röhögjön a dumájukon.

Véleményem szerint a mozi egyik legnagyobb erőssége, hogy nem lehet róla megmondani, hogy nem a kilencvenes években készült. Szinte már-már dokumentarista pontossággal adja vissza az évtizedet. Az operatőri munka és a zenék sokat dobnak rajta. Ami a szereplőgárdát illeti, Jonah Hill jobb gyerekszínészeket nem is találhatott volna a szerepekre, különösen Sunny Suljic volt remek választás. A film egyetlen hibája, hogy rövid. Simán néztem volna még, annyira lekötött, valószínűleg még meg fogom nézni párszor.

Tény, hogy nem egy megrázó, letaglózó alkotás, viszont baromi hiteles. Sajnálom, hogy Jonah Hill első rendezése nem jutott el a magyar mozikba. Nem sok ember látta még, valamiért elsikkadt. Ezen az oldalon is csak egy ember véleményezte még rajtam kívül. Én szívből ajánlom mindenkinek. Nálam abszolút újranézős.

dráma | vígjáték

Los Angeles, kilencvenes évek: a tizenhárom éves Stevie azzal tölti a nyarát, hogy az otthoni problémás légkör és a frissen megismert barátai között lavírozik.  több»

1