2019.03.27 22:35 Kralmos Olvasottság: 895x
0

A választói 100%-a kattant

Nyulakat esznek nyersen, érdembeli kommunikációra nem képesek, rendkívűl erőszakosak, priMitív életet élnek, valaMint nagyon szegények. Az Egyesült Államok területe alatti elhagyatott alagútrendszerekben laknak. Céljuk pedig a "feljutás" a föld felszínére, és a hatalom átvétele. Nevük az "árnyékok". A két éve elsöprő sikert arató Tűnj el! című film rendezője, Jordan Peele új mozival jelentkezett, aMiből egyértelműen megállapítható, hogy nem egy indokolatlan meglepetés volt az első alkotása, és Peele ismételten valaMi nagyon zseniálisat ötlött ki.

Egy amerikai átlagcsaládot ismerhetünk meg, akik a nyári vakáció egy részét a csodálatos Santa Cruz tengerpartján töltik, igazi idilli hangulatban egészen addig, amíg egy este arra nem lesznek figyelmesek, hogy egy ismeretlen család áll az ajtajuk előtt egymás kezét fogva... Majd kiderül, hogy azok ők. Mindenkinek van egy "nyúlzabáló" árnyék mása, akinek az a célja, hogy kinyírja a felszínen élő "énjét". A történet napjainkban játszódik, ám hihetetlenül fontos flashbackeken keresztül tudjuk meg a részleteket, és úgy áll majd össze a teljes kép.

A választói 100%-a kattant

És ez az összkép nagyon sokrétegű. Először is az "extra töbleteken" kívűl a "Mi" egy abszolút élvezhető műfajmozi. A horror, valaMint a thriller keveredése mentén lehet besorolni. De egyáltalán nem ez benne az igazán zseniális. Ahhoz a felszín alatt kell keresgélnünk. Ott van ugyanis többek közt egy rendkívül éles és pontos Trump kritika megfogalmazva. Hiszen, ugyebár van egy pikáns elmélet, Miszerint az amerikai elnök voksolói kvázi a semMiből ("föld alól") hirtelen tűntek fel és nyerették meg a választásokat a jelenlegi államfővel. És ez az elmélet teljesen beépíthető a filmbe. Érezzük, hogy ezek az emberek egy az egyben megfelelnek ezeknek az "árnyékoknak". És a hatalom megszerzése érdekében bárMire képesek. Szóval röviden ez a lényege a Trump iránti fricskáknak, de ez nagyon részletesen ki van bontva. Ám politikai berendezkedés szempontjából ez még nem Minden. Peele egy rendkívül negatív és szomorú jövőképet mutat nekünk arról, hogy szerinte hova vezet a jelenlegi társadalMi norma. Túl nagyok a különbségek az emberek életkörülményei között és ez a féle nagy "kontraszt" szélsőséges és rendkívül brutális események sorozatába torkollhat, melyek teljesen felborítják az addigi szokásokat és egy anarchisztikus világ jöhet a képbe.

ValaMint, hogy Peele szerint mennyire befolyásol egy embert maga társadalom, maga a közeg, ahová születik és ahol felnő, és a két lehetséges véglet megismerése után a válasz a határozott nagyon. Nagyon nagy mértékben hat az emberre, és ha Minél több gyerek születik bele egy az "árnyékokéhoz" hasonló környezetbe, annál agresszívebb és szomorúbb lesz a világ. És bár határozott állítása a filmnek, hogy a gyerek nevelhető és egy bizonyos korig még át tud szokni egy normális, mérsékelt társadalomba egy addig nem abban élő gyermek, a kérdés az, hogy lesz-e erre lehetősége.

Tehát a "Mi" egy bíráló tükröt mutat a világ és annak működése, valaMint maga az ember felé. Telis-tele van zseniális ötletek baroMi kreatív megoldásaival, és ez az, aMiből mostanság hiány van a moziban. Szóval hatalmas szükség van az olyan rendezőkre, Mint Jordan Peele.

63 Mi  (2019)

horror | misztikus | thriller

Egy család nyaralni indul a tengerparti házukba, hogy néhány napot pihenéssel és kikapcsolódással töltsenek barátaik körében. Az anyát régi, gyermekkori traumái kísértik az... több»

0