2021.07.19 11:02 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 130x
2

Felrobbanó csend

Miért is kapunk az arcunkba ennyi posztapokaliptikus filmet mostanság? Felkészítenek a legrosszabbra talán? Lehetséges... Bár én inkább arra tippelnék, hogy ez egy kimeríthetetlen tárháza a filmgyártásnak, mert mindig, mindenkor képesek az írók egy üres, kihalt világot teremteni, amit vagy már elpusztítottak, vagy éppen megszállás alatt vagyunk egy idegen fajtól, vagy egyszerűen egy atom- vagy uránbomba felrobbanása után vegetálunk itt, a Földön. A lényeg viszont ugyanaz. A kevés megmaradt ember a túlélésre fókuszál, hiszen mindenkiben erős ez az ösztön, amit a filmvásznon szeretnek alkalmazni a rendezők.

Véres, koszos, elkeseredett, elcsüggedt világ, ahol az utolsó emberek érzékszervei már mind a túlélésre vannak berendezkedve. Aztán persze vannak olyan alkotások, amik a kezdetektől fogva szeretnék bemutatni a világ összeomlását, mint amilyen a The Silence is. John R. Leonetti szépen belenyúlt a témába, és számomra a film nem is okozott csalódást.

Felrobbanó csend

Hogy kissé izgalmasabbá tegye az egészet, most a világunkat fenyegető fajt mint szárnyas lényeket jelenítette meg a digitális technika segítségével. Ami szerintem egy plusz lökés a filmnek, hiszen a levegőből támadnak, és így sokkal nehezebben elpusztíthatók. Hugh Andrew (Stanley Tucci) egy középkorú családfő, aki szereti a családját, és feleségét, ráadásul jó munkája van, egyszóval kiegyensúlyozott, boldog életet él egy szép kis amerikai kisvárosban. De persze, ahogy szokott lenni, ekkor a semmiből beüt a krach, és a nyugodt, kisvárosi életük fenekestül felfordul. A szárnyas lények áttörnek egy több száz éves kőfalat, és a múlt elfeledett gonosz, és gyilkos szárnyasai ( nekem kis Alien-re hajazó ) elkezdenek kiözönleni a szabadon hagyott lukból. A család a menekülés mellett dönt. Az anya, Kelly ( Miranda Otto ) a lánya , Ally ( Kiernan Shipka ) a fiú Jude, ( Kyle Harrison Breitkopf ) a nagymama Lynn ( Kate Trotter ) és a család kedvenc, és imádott nagybácsija, Glenn ( John Corbett ). Elindulnak, és menetközben Glenn meghal, a család viszont rájön, hogy a lények nem látnak, csak hallanak, de az az érzékük fantasztikusan kifejlődött. Itt azért egy kósza gondolat tőlem, hogy mi a jófenét ettek ott ennyien a sötétben, egy barlangban? Azt már megfigyeltem, hogy ezeknél a filmeknél ( sajnos ) akkora kreativitás már nincs a rendezőknél, hogy az erre utaló dolgokról is lerántsa a leplet. Na mindegy, a család nem kis viszontagságok árán beköltözik egy eldugott kis tanyasi házba. A kis család óriási szerencséjére, ha lehet ezt mondani, Ally siket, és emiatt ismerik a jelbeszédet. A kommunikáció tehát megoldva. Eközben a beköltözés közben Kelly megsérül, mindenféleképpen antibiotikum kell. Andrew és Ally elindulnak gyógyszerért...

Mindeközben hogy legyen egy speciális csavar is a filmben, a család egy gonosz expap szektája célkeresztjébe kerül. Vajon megtalálják a gyógyszert? Lesz-e összecsapás a család és a szekta között? Túlélik-e az apokalipszist ? Túléli-e az emberiség megmaradt része?

Érdemes megnézni ezt a mozit, hiszen minden gyermekbetegségével együtt egy tisztességes misztikus horror-drámát raktak le elénk. A képi világ itt is nagyon ütős, jók a helyszínek, és a digitálisan odavarázsolt kis gnómok félelmetesre meg voltak csinálva, úgyhogy le a kalappal az operatőr, Michael Galbraith előtt. A sztori sem rossz, de mondjuk azt azért nehezen fogtam fel, hogy a család miért költözött el a kisvárosi házból a tanyasi házba. Szerintem a sajátjukat jobban le tudták volna védeni, hiszen az sem túlzsúfolt helyen volt. Mindegy is, többet nem árulnék el a filmről, hiszen érdemes rá időt szakítani, aki ennek a stlusnak a rajongója.

jómagam ki tudok kapcsolódni ezeken a mozikon, hiszen egy kicsit az emberi faj kitartásáról, és erős túlélési ösztöneiről is számot ad. Nem vagyunk egykönnyen legyőzhetőek. Viszont arra is mindíg emlékeztet, hogy egy bizonyos részünk elkorcsosul, és gonosszá válik. Akik talán rosszabbak mint az agresszorok. Tucci kellemes játéka is feldobja a mozit. A többi szereplő is lehozta becsülettel, amit kell, de extrát itt most nem láttam senkitől. A fim kicsit hullámzó, néha belassul, de az alapkoncepció miatt azért az elejétől a végéig izgalomban tart....

Egy szóval, soha rosszabbat nem szeretnék látni. Mondjuk egy folytatást, ami viszont méltő lenne az első részhez, azt igen.

Bár hozzáteszem, mostanság azért kerülöm a barlangokat, és a nagyobbacska lukakat a földben. Ki tudja? Nehogy egyszer a mélyből egy fültépő vijjogásra legyek figyelmes. Meg hát ugye, én nagy dumás vagyok!

66 The Silence  (2019)

horror | thriller

Egy család története, akik egy nyomasztó és üres világban próbálnak meg túlélni, miközben a barlangok sötétjében tenyésztett, veszélyes ragadozók lesnek rájuk, akik a... több»

2