2021.03.11 20:23 Artemisia Olvasottság: 385x
9

Ki irányít?

A Ben FalconeMelissa McCarthy páros legújabb, szám szerint a 4. együttműködése. A kiindulóhelyzet és a cselekmény alapvonala most is hasonló a Falcone-filmek kötelező sablonjához: Carol az átlagos amerikai nők szürke életét éli. Állást keres, önkénteskedik, elbaltázott szerelmi életét siratja, és persze lépten-nyomon bénázik. Bolondos, mégis szórakoztató, és épp az emberi hibáiért szerethető karakter.

Azonban Carol átlagos életére egy világuralomra törő mesterséges szuperintelligencia is felfigyel, és különös kísérlet alanyává teszi őt: 3 napig tanulmányozza Carol emberi érzéseit, döntéseit, motivációit és problémamegoldó készségeit, ami alapján kollektív értékelést készít az emberiség mai állapotáról. De ez nem holmi statisztika, a kísérlet eredményétől függ, hogy a gép elpusztítja-e az emberiséget vagy sem. Carol pedig nincs éppen a helyzet magaslatán, ugyanis a James Corden hangján megszólaló mesterséges intelligencia által előírt feladata az, hogy helyre hozza a kapcsolatát az ex-pasijával, George-dzsal...

Ki irányít?

Minden adott egy fergeteges vígjátékhoz, éppen ezért olyan meglepő, hogy az mégis elmarad. A meglehetősen gyér humorral rendelkező Ben Falcone az agyonhasznált sablonokat puffogtatja ismét, vagyis a humorforrást az elesés, az öltözködős montázs, a kétbalkezes ügynökök vagy a gyenge popkult utalások jelentik. A végkifejlet kiszámítható, enyhén csöpögős, mégis levonható egy kedves tanulság: az önzetlen szeretet legyőzi a rosszat. Ez lenne a film üzenete, ami nyilván nem újdonság, mégis úgy tudta tálalni, hogy a néző abszolút azonosulni tudjon vele.

A hibái ellenére van egy megkapó hangulata a filmnek, amit a szerelmi szál biztosít. McCarthy és Bobby Cannavale közös jelenetei az egyetlen momentuma, mely olajozottan működik. Az utolsó jelenetük a megígért világvége előtt a csúcspontot jelenti, olyan jól sikeredett, hogy azokban a percekben olyan, mintha egy másik filmet néznénk. Gyakorlatilag sajnálni lehet, hogy Falcone nem lépett ki a saját komfortzónájából, tette kukába ezt a szuperintelligenciás, bugyuta vígjáték-vonalat, és nem építette az egész filmet a szerelmi szál romantikus drámája köré. Így viszont sajnos be kell érnünk a rakoncátlan babzsák fotelekkel, James Codennel és az önműködő Teslákkal.

62 Szuperagy  (2020)

romantikus | sci-fi | vígjáték

Főhősünk, Carol Peters élete kerekestül felfordul, amikor elektromos eszközei látszólag életre kelnek, és beleszólnak napi teendőibe. Először arra gyanakszik, hogy a barátai... több»

9