2021.06.10 12:34 Eastern79 Olvasottság: 304x
3

Érzékeny borzongás

1981-ben Arne Johnsont gyilkossággal vádolták meg, a férfi védője pedig az Egyesült Államok történetében először démoni megszállásra hivatkozva kérte a felmentését. Az ügyben természetesen nagy szerepet játszott a Warren házaspár, Ed és Lorraine ( Patrick Wilson és Vera Farmiga), igaz, kezdetben még semmilyen gyilkosságról nem volt szó, hiszen alapvetően egy kisfiú ördögűzésével kezdődött minden, hogy aztán egy sátánista rituáléra bukkanva vegyenek különös fordulatot az események.

A film egyetlen hiányossága, hogy magára a tárgyalásra nem sok figyelmet fordít, azt azonban még így is jól érzékelteti, hogy a nyilvánosság milyen keveset lát abból az igenis kemény spirituális munkából, amit a Warrenékhez hasonló emberek végeznek, illetve akik elszenvedik ezeket az eseményeket, sokszor iszonyú dolgokon mennek keresztül, és ebből is meglehetősen keveset fog fel az egyszeri, földhözragadt publikum.

Érzékeny borzongás

Michael Chaves rendező látásmódja kifejezetten jót tett a sorozatnak, számomra ez a széria legsikerültebb darabja. Végre sikerült a szellemjárta házak és tárgyak unalomig koptatott kliséi helyett teljesen új vizekre evezni, és a James Wan-féle minimalista ijesztgetést végre pazar látvány váltotta fel. Rögtön a legelején kapunk egy rendkívül hatásos démonűzést, és később sincs hiányérzetem ezen a téren. Visszafogottan tiszteleg olyan klasszikusok előtt, mint az Ördögűző, miközben sajátos hangulatot áraszt minden képkockája. Okosan játszik a fényekkel/árnyékokkal a belső terekben és a külső helyszíneken egyaránt.

Warrenék bensőséges kapcsolatába is mélyebben bepillanthatunk, hiszen ahogy bekapcsolódnak a nyomozásba, többnyire a feleség szemszögéből láthatunk visszaemlékezéseket a megismerkedésükről, miután az entitás majdnem a másvilágra küldi Edet. A köztük lévő igaz szerelem volt mindig is az a hajtóerő és egyben fegyver is, amellyel felvették a harcot a sötét erőkkel szemben.

A Démonok között univerzum ezzel a darabbal nemcsak egy horrorfilmet tett le az asztalra, hanem afféle "spirituális érzékenyítésnek" is tekinthető. A stáblista alatt belehallgathatunk a valódi szeánsz hanganyagába, és a történetben szereplő eredeti karakterek fotóit is láthatjuk. Tisztelgés a műfaj és a házaspár munkája előtt, és kettőjük kapcsolatán keresztül egy egyszerű törvény előtt. A szeretet valóban mindennél fontosabb.

horror | misztikus | thriller

Egy hátborzongató történet egy nem e világi gonoszról, mely még a sokat látott és tapasztalt, paranormális ügyek felderítésével foglalkozó házaspárt, Ed és Lorraine Warrent... több»

3