2020.08.25 09:30 qwer Olvasottság: <100x
1

Pihentető kikapcsolódás

Nem egy klasszikus vígjáték, inkább egy derűs, megmosolyogtató történet, amiben a komikum forrása az, hogy a köztiszteletben álló bicikliszerelő köré egy gyerekkori véletlen baleset folytán olyan mítoszt építettek, ami miatt mindenki helyi hősként tekint rá, aki bravúros mutatványokat képes végrehajtani a biciklijével. Eközben Raoulnak nincs megfelelő egyensúlyérzéke a biciklizéshez, és az egész életét megkeseríti a titka és a megfelelési kényszer, ami miatt nem meri felvállalni a "hiányosságát".

Andalító, szinte eseménytelen másfél órában mutatja be a film a férfi belső vívódását, miközben mélyebb filozofálgatás nélkül is folyamatosan utal rá, hogy személyes kudarcainkkal megbékélve az életet egyszerűen élvezni kell; persze ez nem lehet olyan egyszerű egy zárt falusi közösségben, ahol mindenki tud mindenkiről mindent, és az embereknek szükségük van példaképekre, akiket büszkén lehet mutogatni.

Pihentető kikapcsolódás

A szokásaiban homogén, mindennapjait egyhangúan tengető helyi közösséget, és annak saját szerepébe belefásuló tagjait remekül szimbolizálja a főszereplők viselete is; Raoul kisgyermekként, kamaszként és felnőttként is ugyanolyan kék kantáros munkaruhát viselt, az apja halála pillanatában is szájában tartotta a pipáját, Raoul felesége kislányként és feleségként is rózsaszín árnyalatú ruhát hordott, a Tour de France-t (szintén egy baleset miatt) megnyerő férfira szinte ráolvadt a versenyruhája. Ráadásul mindenki taburinnak hívja a biciklit, elvégre van egy utánozhatatlan Raoul Taburinjuk...

Kicsit groteszk, kicsit retró hangulatú, végtelenül lassú, mégis kedves történet a Raoul Taburin, de ha valaki ennek tudatában nézi, biztosan nem okoz csalódást.

vígjáték

Pierre Godeau egy kedvelt francia képregény történetét vitte filmre. Főszerepben a francia színészcsillag,  Benoît Poelvoorde, aki Raoul Taburint, a kerékpárokat a legapróbb... több»

1