2019.03.18 09:26 harnas1207 Olvasottság: 828x
3

Jobban megijeszt, mint egy horror

Alex Honnold sziklamászó teljesítménye hálás téma a dokumentumfilmesek részére. Ez az ember bármit csinál, elég felvenni, máris kasszasiker. Őrületesen látványos és veszélyes sportot űz, ezenkívül rendkívül megosztó személyiség. Nah, persze nem ilyen egyszerű a történet.

A Free Soloban látható projekt csak egy Alex kamerák előtti rekordkísérleteiből. De talán mind közül ez volt a legnagyobb dobása. Az El Capitan majd 1000 méteres függőleges sziklafal, melyet kötél nélkül még soha nem másztak meg. Külső szemlélőnek ez elsőre nagyon durván hangzik, de aztán belegondolunk, hány és hány ilyen rekord születik egy évben. Megmásznak mindent kötél, oxigén, kéz és láb nélkül, na és? A tömegben eltűnik az érték. Ebben a filmben viszont pont erről van szó. A rendező megmutatja, mi is történik ott fenn. Nem a 915 méter leküzdése a lényeg, hanem hogy Alex egy hüvelykujjal megtartja a testét, vagy hogy milliméteres peremeket használ pihenőnek. Ahogy néztem a technikáit és a képességeit, rájöttem, ez az ember egy ufó. Hihetetlen, amit művel. A feszültség és a félelem teljes mértékben átjön a képernyőn.

Jobban megijeszt, mint egy horror

Kicsit visszatérve a dokumentumfilm értékeire, nem lehetett hálás téma egy életveszélyes mutatvány felvétele. A nézők mindent látni akarnak, de Alexet ez zavarta. Meg kellett találni a köztes megoldást. Pénzt, időt és energiát nem kímélve egy éven keresztül kitartottak a mászó mellett. Amiben egyet kell, hogy értsek a fanyalgókkal: az Oscar Alex Honnoldnak jár és nem a dokumentumfilmnek. Bár én személy szerint örülök, hogy ez a film nyerte.

Egyszóval aki borzongani akar 2 órán keresztül, nézze meg a Free Solot!

dokumentum | sportfilm

Alex Honnold a világ első sziklamászója, aki kötél nélkül megmászta az El Capitant. Ez az ezer méteres függőleges sziklafal, biztosítással is rendkívül veszélyes, ezért a... több»

3