2022.12.25 16:19 Artemisia Olvasottság: 161x
2

Mentsük meg a karácsonyt!

A Netflix év végén rendszerint elárasztja a piacot karácsonyi filmekkel, amelyek közül azonban csak 1-2 darab szokott kiemelkedni a középszerből. A 2018-as felhozatalból a Karácsonyi krónikák volt az egyik ilyen film, melyen Kurt Russel ölti magára a Mikulás gúnyáját.

A sztori karácsony este veszi kezdetét, egy erősen traumatizált család karácsonyán: Pierce-ék számára valamikor nagyon fontos volt a karácsony és az összetartás, ám az apa halála miatt a család szétesőben van. Az anyának egyedül kell fenntartania a családot, azért még karácsonykor is a dolgozik, a gyerekek pedig elhidegültek egymástól. A kamasz Teddy ráadásul rossz társaságba is keveredett, és már nem hisz a karácsony szellemében sem. A 11 éves Kate azonban nemcsak hisz a Mikulásban, hanem a fejébe veszi, hogy lefilmezi, amihez a bátyja segítségét kéri. Az akció sikerül, sőt a két a gyerekre vár a feladat, hogy a Mikulással együtt megmentsék a karácsonyt. A húzóneveként jelenlévő Kurt Russel teszi a dolgát, és egy egész vagány Mikulást alakít: ez a Mikulás ugyanis nem a hagyományosan elképzelt, nagy szakállú, gömbölyded öregember, akinek olyan szívesen ülnek a térdére a gyerekek. Russel Mikulása egy sportos, stílusos és sármos fickó, aki nem szereti, ha sztereotípiákban gondolkodnak róla, és a gyerekhez sincs valami sok türelme. Noha nem teljesen egyedi ez a megközelítés (gondoljunk csak a Tapló Télapóra), de alapvetően működik, jól áll Russelnek, és a két gyerekszínésszel is megvan a kellő összhang. A furcsa trió jópofa kalandokba keveredik, van itt minden: autólopás, autósüldözés, rénszarvason repülés, manótámadás, sőt a Mikulást még sittre is vágják. Könnyed, szórakoztató humor, amibe komolyabb kérdések is szövődnek, hiszen a kalandok során Teddy lassan olyan fontos dolgokat tanul meg, mint a gyászfeldolgozás újabb és újabb lépcsőfokai, pl. megfogalmazza, hogy bár nagyon hiányzik neki az édesapja, de dühös is rá , amiért magára hagyta, és a húgával kapcsolatban is jobb belátásra tér, és helyre áll a testvérpár viszonya. Az egész család számára fogyasztható szórakozás és tanulságok megvannak, karácsonyi hangulat pipa, a színész alakítások nagyjából a helyükön vannak, szóval a 2. filmes Clay Kaytis rendező alapvetően jó munkát végzett. Nem lesz alapfilm karácsonyi témában, de egy családi filmezéshez és egy kis ünnepi hangulatba kerüléshez tökéletes.

családi | fantasy | kaland | vígjáték

A testvérpár, Kate és Teddy Pierce idén meg akarják lesni a Télapót, ám a csíny végül olyan kalandokba sodorja őket, amelyekről a legtöbb gyerek még csak álmodni sem mert... több»

2