Amikor először elkezdtem nézni A mandalórit, őszintén szólva nem voltak túl nagy elvárásaim. Egy újabb Star Wars-széria, gondoltam, a jó és rossz örök harcával. De már az első epizód után éreztem, ez valami egészen más.
Ami azonnal szemet szúrt, az a vizualitás. A sorozat elképesztő részletességgel és hitelességgel teremti meg a saját világát. A városok porosak, az űrhajók nem csillognak, hanem inkább rozsdásak, szinte minden tapinthatóan valóságos. A vizuális effekt-részleg, az Industrial Light & Magic ehhez a sorozathoz fejlesztette ki legújabb technológiáját, a StageCraftot, egy virtuális videófalat, amely 360 fokban veszi körül a színészeket és a stábot. Ezzel a technikával valós idejű vetítést használ díszletként. Azóta ezt a technológiát más sorozatok és filmek is használják. Mindezek számomra nem is tűntek fel a sorozat nézése során, utána olvastam el az újításról.
Ami megfogott, az a főszereplő pszichológiai fejlődése. Din Djarin (Pedro Pascal), A mandalóri fejvadász eleinte zárkózott, szabálykövető karakter. Egy páncél mögé rejtett, szinte érzelemmentes figura, aki csak a küldetésre és a túlélésre koncentrál. De aztán megjelenik Grogu, akit sokan csak Baby Yodaként ismernek, és minden megváltozik.
A főhős fokozatosan átalakul. Egy magányos harcosból, aki elvileg soha nem veszi le a sisakját, aki nem kötődik senkihez, egyszer csak apafigurává, majd önazonosságot kereső emberré válik. Először csak védi Grogut, majd később már önmagát is más szemmel kezdi látni. Megkérdőjelezi A mandalóri szabályokat, az identitását és a saját múltját is. Ez a belső harc a hovatartozás, az önálló döntések és az érzelmi kötődés Groguhoz ad valódi mélységet a sorozatnak.
A mandalóri sokkal bensőségesebb történet, mint egy átlagos Star Wars-film. Összességében számomra A mandalóri nemcsak egy kiváló sorozat, hanem egy olyan alkotás is, ami vizuálisan lenyűgöz, érzelmileg megérint, és karakterében őszinte. A Star Wars univerzumában számos sorozat készült az évek során, animációs és élőszereplős formában is: Ahsoka, Boba Fett, Obi-Wan Kenobi, Boba Fett könyve, Az akolitus és a Kóbor alakulat.

88 A mandalóri (2019)
akció | fantasy | kaland | sci-fi
A Birodalom már megbukott, az Első Rend pedig még nem alakult meg. Egy magányos pisztolyhős eközben az ismert galaxis legtávolabbi szegleteiben utazgat. több»
Szereplők: Jack Black, Christopher Lloyd, Mark Hamill, Nick Nolte, Jason Sudeikis