2022.03.04 11:07 Lazók György Olvasottság: 402x
8

Előre a múltba, vagy inkább mégse

Edgar Wright a pályája eleje óta élvezi a kultfilmeseknek kijáró megbecsülést, annál váratlanabb volt hát, hogy legutóbb rendezése milyen észrevétlen maradt. Magyarázatot így utóbb persze könnyebb találni. Az Utolsó éjszaka a Sohóban váltás volt számára. Ez az első filmje, ami nem támaszkodik a humorérzékére. Főszereplője, az érzékeny és tapasztalatlan vidéki lányka Londonba költözve nem csak a jelen kemény valóságával szembesül, hanem álmaiban fokozatosan feltárul előtte az általa nagyban idealizált '60-as évek mocskosabbik fele. Tükörképe, a reménybeli énekes hiába jóval magabiztosabb nála, rövidesen elrettentő példájává válik a nők kizsákmányolásának.

Lehet, hogy csak az időzítés szerencsétlen, azonban Wright filmjének üzenete annyira elcsépeltnek hat, hogy kérdésessé válik, minek érezte szükségesnek elmondani. Vizuálisan Wright most is odateszi magát, és mivel alkotása részben a '60-as években játszódik, tömve van állati jó zenékkel. A szereposztásban vannak érdekes húzásai, de az alapjaiban teszi tönkre az élményt, hogy szimpatikus karaktereket nagyítóval se találni, főleg a férfiak között. Drámai szinten kiütköznek Wright korlátai, képtelen finoman érzékeltetni, amit akar, ehelyett hatásvadász módon vagdalkozik.

Előre a múltba, vagy inkább mégse

Az álom és realitás összeolvadása pedig hálás téma, de ezt mindössze a külsőségekben képes kamatoztatni. Főszereplője összevissza rohangászik, mint egy idegbeteg a film nagyobbik részében. Így bár a második felében kokettál a horrorral, többnyire kimerül annyiban, hogy lánykánk megijed a saját látomásaitól. Egy véres gyilkosságot is megejtenek, azonban ehhez kapcsolódik, hogy az alkotók csúnyán megtévesztenek, hogy eltereljék a figyelmünket nagynak szánt fordulatukról, melynek a megoldása egyébként látványosan szemet szúrna.

Sejtelmem sincs, hogy kiknek lehetne ajánlani az Utolsó éjszaka a Sohóban-t. Aktuálisnak fogjuk rá, hogy aktuális, de aki nem tanmesére vágyik, hanem egy izgalmas sztorira, azt parlagon hagyja. A történet irtó nehézkesen indul be, egy darabig úgy tűnik, hogy kialakul, hogy aztán nagyot koppanjon görcsösen közvetített üzenete súlya alatt. Az biztos, hogy a film szenvedéllyel készült, de minden nemes szándéka ellenére csúnyán mellément.

dráma | horror | misztikus | thriller

Egy fiatal, szenvedélyes divattervezőnő titokzatos módon a hatvanas években találja magát, ahol találkozik a példaképével, egy káprázatos wannabe énekesnővel. Csakhogy a... több»

8