2022.10.25 23:27 Artemisia Olvasottság: 226x
5

Sötét bajnok

Dwayne Johnson DCEU-s belépőjét nagy várakozás övezte, a Black Adamnél hatásosabb konferansziét pedig nem is kívánhatna magának a Szikla. Azonban nagyjából úgy minden másban alulteljesít a film.

Ígéretesen indít, egy flasback során megismerkedünk a helyszínnel és Black Adam eredettörténetével. A történelem előtti időkben alapított, fiktív észak-afrikai országban, Khandaq-ban járunk, melynek gazdagsága és hatalma egy mágikus erejű ásvány, az eternium bányászatára épült. A hódítók rabszolgasorba taszították és kényszermunkára fogták a népet, azonban a Teth-Adam nevű gyermek lázadást szított az elnyomók ellen, a Shazam erejét is szolgáltató ősi varázslók pedig határtalan erővel ruházzák fel őt. Teth-Adam hatalmas Bajnokként tér vissza és legyőzi a zsarnok királyt, felszabítva Khandaq-ot a rabszolgaságból, a nép körében pedig legendás alakká, az elnyomás elleni lázadás jelképévé válik. 5000 évet ugrunk előre az időben, Khandaq ismét elnyomás alatt van, ezúttal az Intergang nevű katonai szervez által. Az ellenállás minimális, míg legendás kincs utáni hajsza során fel nem ébred álmából Teth-Adam.

Sötét bajnok

A felütés tehát nagyon jó, Teth-Adam színrelépése zseniálisan komponált, agyeldobós effektekkel megtűzdelt akcióorgia, de innentől gyors lejtmenetbe kapcsol a film. Dwayne Johnson és az ő piszkosul szórakoztató akciószekvenciái kétség kívül nagyot szólnak, azonban az átvezető részekkel nagyon nem tud mit kezdeni Jaume Collett-Serra (aki a Dzsungeltúra során is dirigálta Johnsont). A forgatókönyvön elvérzik az egész film, történetről ugyanis csak nagy vonalakban beszélhetünk. A stabil pontok az akciójelentek, ezek között egyszerűen nem történik semmi érdekes.

Amanda Waller Teth-Adam ébredéséről értesülve Khandaq-ba küldi az Igazság Társaságát, vagyis Doktor Sors – a szegény ember Doctor Strange-e –, Hawkman – a szegény ember Sólyoma –, Atomcsapás – a szegény ember Hangyája – és Ciklon – a szegény ember Ciklonja – négyesét. Ők természetesen csak arra jók, hogy újabb zúzásokat láthassunk köztük és Teth-Adam/Black Adam között, önálló funkciójuk nincs, és a nem is tudunk meg róluk semmit fejenként 2 mondat háttér-információn kívül. Pierce Brosnan Doktor Sorsában lett volna potenciál, de kiaknázatlanul hagyták. Ezen kívül itt van a Black Adamet felébresztő Adriana és családja, Karim és Amon, akiknek az első 10 percet leszámítva minden jelenetük felesleges, a párbeszédeik hallatán pedig szinte érezzük a papír ízét a szánkban.

Tehát az akciójelenetekhez visszatérve, azon kívül, hogy ezek adják a film fő értékét és élvezi faktorát, és ezek audiovizualitásában csúcsosodik ki a közel 200 millió dollárra rúgó költségvetés – további különlegességük az, hogy ezek hivatottak rávilágítani Black Adam antihős mivoltára. És szintén jól áll mind a filmnek, mind Dwayne Johnsonnak, hogy bevállalósabb részek is belekerültek. film harmadánál bejön egy szintén Teth-Adam/Black Adam antihős mivoltát és sötét oldalát, valamint a hős-antihős kérdést feszegető drámai szál, ami bár releváns, mégis hamar elsikkad, hogy színre léphessen az igazi főgonosz, Sabbac és egy még nagyobb látványparádéban záruljon le a film.

Megosztó egy alkotás lett tehát a Black Adam, Dwayne Johnson szerelemgyereke. Amit ígért, és ami miatt kb. mindenki beül rá, vagyis hogy a Szikla egy menő szuperhős-filmben csapassa, azt maradéktalanul teljesíti, néhol pofátlanul szórakoztató tud lenni, viszont a forgatókönyv és a karakterábrázolás néhol pofátlanul hiányos tud lenni. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a nézői és kritikusi vélemények köszönőviszonyban sem lesznek egymással.

64 Black Adam  (2022)

akció | fantasy | sci-fi

Black Adam, Marvel Kapitány ősi egyiptomi elődje sikeresen eljut napjaink világába, hogy kihívja Marvel Kapitányt és segítőit. Miközben Black Adam megpróbálja tisztázni a... több»

5