2020.12.02 12:03 Kóborló Olvasottság: 732x
2

Feszült thriller? Párkapcsolati dráma? Vagy egy slasher horror? Van itt minden...

Kíváncsi voltam erre a filmre, merthogy a legtöbb helyen igencsak érdekes egyvelegként emlegették, ami a horror és a thriller elemek egyfajta határmezsgyéjén egyensúlyozott. Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy a rendezését James Franco öccse, Dave Franco vállalta, aki ezidáig inkább csak színészi tehetségét csillogtatta meg olyan filmekben, mint 2013-as Eleven testek, vagy a 2014-es Rossz szomszédság, de a rendezői tűzkeresztségét pont egy olyan műfajú filmmel lépné át, amihez korábban nem igazán volt szerencséje, ráadásul még a forgatókönyv megírásából is kivette a részét, nos, így már tényleg kíváncsi lettem erre a filmre.

Volt még egy dolog, ami további bizakodásra adott okot, méghozzá, hogy az elkészítésébe az az IFC Films stúdió is besegített, akik általában igencsak jó érzékkel szoktak belenyúlni az alacsony költségvetésű, de kimondottan izgalmas filmek megszületésébe. Ezek tudatában kezdtem bele a 2020-as A titkok házaba (idehaza A titkok háza címen jelent meg).

Feszült thriller? Párkapcsolati dráma? Vagy egy slasher horror? Van itt minden...

Nos, az alapötletét egyáltalán nem mondanám ötletesnek, hisz kismillió horrorfilm vette már alapjául, viszont mindezt igencsak vegyes minősítésben teszi. Méghozzá azért, mert a játékidejének több mint a fele elsősorban a karakterek megismertetésével foglalkozik, de ezt is elég érdekesen teszi, merthogy nem azzal törődik, hogy a film nézőjében szimpátiát keltsenek eme karakterek, hanem, hogy megismertesse az emberi oldalukat. Nem túl szimpatikus karakterekkel lesz dolgunk, sokkal inkább emberi, ezáltal kissé gyarló és sok esetben kissé számító karakterekkel. Ez egyből ad a filmnek egy érdekes mellékízt is, hisz ezt a fajta megközelítést igencsak szokatlan volt látni egy horrorfilmben.

Na már most, hogy mennyire nevezhetjük horrornak eme filmet, az is igencsak érdekes. Igaz, hogy szinte végig képes feszült atmoszférával megörvendeztetni a nézőjét, viszont a horrorvonulatát igencsak hirtelen tolják be a készítők a történetbe, és nem is nagyon kapunk magyarázatot arra, hogy erre miért is volt szükség, hisz a film egészen korrektül tudott működni mint egy feszült thriller; de ha már a készítők így döntöttek, akkor viszont azt kell, hogy írjam, hogy talán pont a horrorszál a leggyengébb. Sajnos kissé feleslegesnek éreztem. Olyan volt, mintha mindenképp szerettek volna egyfajta slasher horrorfilmekre emlékeztető szálat beleerőszakolni a történetbe. Ezt elsősorban amiatt írom, mert valamiféle magyarázattal is próbálnak a készítők szolgálni eme tettükre a film legvégén, de ez számomra kissé erőltettetnek tűnt (bár az is lehet, hogy a szimpla őrültséget nem kell megmagyarázni).

Összegezve: egy feszültségektől nem mentes, érdekes egyvelege lett a horror és thriller műfajának ez a film, de sajnos én sokkal többre számítottam vele kapcsolatban, így az én tetszésemet annyira nem nyerte el.

horror | thriller

Két pár kibérel egy tengerparti nyaralót az ünnepi hétvégére. Az utazás azonban olyan titkokat tár fel, melyek ismeretében a barátok egészen új fényben látják egymást. több»

2