2021.05.24 05:04 accattone Olvasottság: 238x
3

A legérettebb JW-darab

A pénteken debütált harmadik évadra már sokkal inkább jellemző a családi jelleg: leszámítva egy-két irritáló kamasz bon mot-t, ebben már bőven találhatók olyan jelenetek, amelyek egyrészt növelik a horrorfaktort, másrészt nem komolykodó, hanem valóban komoly tinédzserproblémákkal vetnek számot. Sötétebbé vált az alaphangulat, amit a szereplők tudtán kívül a Fallen Kingdomból már ismert kataklizma-közeli szituáció árnyékol be.

Vannak benne tényleg olyan rémisztő lények – vagy már unásig megszokott lények szokatlanul rémisztő beállításai –, amelyek miatt egy kilenc-tízéves gyereket nem biztos, hogy egyedül odaengednék a képernyő elé. Ugyanez vonatkozik a karakterdinamikára. A fejlesztési folyamatba a pandémia időszaka már biztosan belejátszott: már fél éve be van zárva a Sorna-szigetre egy hatfős intro- és extrovertált, vegyes kamasztársaság. Ebből törvényszerűen fakadnak fel a szeparációból eredő konfliktusforrások, beleértve bizonyos, finoman kezelt nemi vonzódásokat és taszítódásokat is. (A Legyek ura-mintázatot most hagyjuk figyelmen kívül, mert ez egy családi kalandszéria!)

A legérettebb JW-darab

Én mainstream stúdiófilmes-animációs sorozatban még nem láttam ennyire tapintható vonzalmat két azonos nemű karakter között - és itt nem az ébredező szexualitásra gondolok (bár az életkori sajátosságok akár ezt is megengednék), hanem azoknak a falaknak a lebontására, amelyeket a szárazföldi szokásjogban általában felhúznak ember és ember közé. Ölelkezések és bátorító ösztönzések eddig is voltak a kalandnarratívára épített filmekben, de itt többször volt olyan érzésem, hogy amit látok, az James Dean és Sal Mineo bensőséges játékához hasonlatos a Rebel Without a Cause-ból.

Biztosan rá lehet fogni egy-egy epizód kamasz kapcsolati játékára, hogy queer coded/queer baited (100%, hogy lesz ilyen olvasata, már azt is pontosan tudom, hogy a dínó szimbolikát miként fogják belekeverni). Én ezt jelenleg adom is, meg nem is. Inkább azt mondanám, hogy egy 2 évad óta a csapatdinamikára épített karakterfejlődés végre érett állapotba került, ahol a fiúbarátság nyugodtan megnyilvánulhat ugyanolyan intimitások kíséretében, mint egy lánybarátság.

Ha volna gyerekem, tegyük fel, a célcsoportba tartozó, úgy néznénk meg, hogy "Gyere, daráljuk le, viszont meg fogom néha állítani, hogy átbeszéljük, ehhez ragaszkodom". Így lenne a közel három és fél óra játékidőből egy teljes apanap.

akció | animáció | kaland

Hat tinédzser egy kalandtáborba jelentkezik Isla Nublarra, azonban a kirándulás csakhamar a túlélésért folyó harcba csap át. Ha ép bőrrel meg akarják úszni a Krétakori... több»

3