2021.12.16 08:53 Artemisia Olvasottság: 260x
9

Egy poros klasszikus feltámadása

A West Side Story a klasszikus hollywoodi musicalek máig legismertebb és legkedveltebb darabja. Noha az 1961-es, Robert Wise-féle West Side Story maga is egy adaptáció, Leonard Bernstein, Stephen Sondheim, valamint Jerome Robbins 1957-es Broadway-darabjának adaptációja (mely színdarab pedig Shakespeare Rómeó és Júliáján alapszik), a történet népszerűsége több mint fél évszázad távlatából is töretlen. Népszerűsége több összetevőjében gyökerezik: örökérvényű témája, szerethető karakterei, bájos szerelmi szála, fatális tragédiája, ugyanakkor lendületes cselekményvezetése, fiatalos, könnyed hangvétele, látványos tánckoregráfiái és fülbemászó dalai mind-mind hozzájárulnak a történet varázsához. Nem is csoda, hogy a 11 éves Steven Spielberget annyira lenyűgözte a történet, hogy elhatározta: egyszer megfilmesíti azt. Bár időközben elkészült Robert Wise korszakalkotó feldolgozása, ez nem akadályozta meg abban, hogy pontosan 60 évvel később, 2021-ben megvalósítsa gyerekkori álmát és előálljon a saját West Side Story remake-jével.

Spielberg tisztelettel és nagy szakértelemmel nyúlt az alapanyaghoz, és minimális változtatások mellett porolta azt le.

Egy poros klasszikus feltámadása

A legszembetűnőbb változtatás természetesen a látványvilágot, a képi technikát érintette. Az 1961-es film a maga korában úttörőnek számított képi világát tekintve, de az elmúlt 60 év tecknikai fejlődése csodákat művelt a filmmel. Bár az előd is (a korához képest) gyönyörű beállításokkal, utcaképekkel és koreográfiákkal dolgozott, Spielberg filmjének szépségére nincsenek szavak. A képminőség mellett ehhez hozzájárul az autentikussága is, az '50-es évekbeli New York korhű megjelenítése, valamint a jelmezek is, pl. jelen van Maria jellegzetes fehér ruhája, de más gyönyörű ruhaköltemények is láthatóak, főleg a bál jelenetében.

Karakterábrázolás és szereposztás frontján szintén kitett magáért a direktor, különösen a mellékszerepeket javította fel.

Tony szerepében Ansel Elgort látható, aki alapvetően jól alakítja a megjavulni vágyó, szerelmes fiatalt, és egy kis mélyítést-bővítést is kapott a karakter egy háttér-információ formájában, viszont az a karizma, mely Richard Beymer alakításából áradt, Elgortéban nem érezhető. Hiszen amellett, hogy beleszeret Mariába és érte kész megváltozni, Tony a Jets alapítótagja és vezéregyénisége. Elgort alakítása egydimenziós, mely csak a romantikus vonalon működik.

Rachel Zegler Maria szerepében viszont telitalálat volt, hatásosan hozza a hirtelen szerelembe eső naivát, valamint a testvére gyilkosának megkegyelmező, egyetlen éjszaka alatt felnőni kényszerülő, fiatal nőt is. Bár nem idézi meg Natalie Wood legendás alakítását, de abban valószínűleg sokan egyetértünk, hogy készülhet akárhány feldolgozás, és oszthatják akárkire a szerepet, Natalie Woodot senki sem fogja felülmúlni. Így Zegler számlájára sem írnék semmi negatívumot, hiszen ez abszolút jutalomjáték a számára.

Bernardo karakterét kitűnő ízléssel és karizmával alakítja David Alvarez, az ő Barnardója talán még emlékezetesebb is George Chakiris alakításánál. A film másik erőssége az Anitát alakító Ariana DeBose, aki sziporkázó alakítást nyújt Bernardo erős és talpraesett szerelmének szerepében. Chino és Riff szintén említést érdemelnek, Spielberg hálásan bánt mindkét karakterrel.

Az igazi meglepetés azonban az 1961-es verzióban Anitát alakító Rita Moreno visszatérése, ráadásul nem is rövid cameót kap a színésznő, hanem egy fontos és szerethető szerepben, Doki özvegyeként tér vissza, és egy gyönyörű dalt is hallhatunk tőle. Egyszerűen öröm látni és hallgatni a veterán színésznőt.

Több kritika is felrótta, hogy a cselekményvezetés szinte megegyezik az előddel, a kulcsjelenetek, a dalok és a koreográfiák szinte érintetlenül lettek átemelve, és hogy Spielberg szinte semmit nem tett hozzá az "eredetihez". Valóban elmondható, hogy Steven Spielberg inkább restaurálta, mintsem újragondolta a West Side Storyt, de éppen annak köszönhetően, hogy a poros, több ponton elavult történetbe a legkisebb változtatások mellett lehelt új életet, a film a régi fényében hódíthatja meg újra az új generációkat, ami egy roppant hálás küldetés.

dráma | krimi | musical | romantikus

1950-es évek New Yorkjában két rivális banda is szemet vetett a West Side kerületre. Az amerikai tinédzserekből álló Jets és a Puerto Ricó-ig Cápák között egyre jobban... több»

9