2025.07.19 19:17 Ahoj poplacsek Olvasottság: <100x
0

5/10 figyelemhiányos szindrómásoknak forgatva

Tom Hanks oké, a rendező is oké, a megtörtént alapú filmek is érdekelnek, mi baj lehetne. Hát ki látta előre, lett...?

Én a film-filmek híve vagyok, a klip/képregény-filmekhez már talán nem vagyok eléggé haladó szellemű. Ez egy feleslegesen túlpörgetett rendezés a szememben, nincsenek komoly hiányosságai, csak olyan, mintha a rendező folyamatosan ordibálni szeretne felénk, hogy figyeljünk és ne kalandozzunk el a telefonunk felé. Igazán sajnálom, a múlt század egyik nagy jelentőségű könnyűzenei előadója megérdemelt volna egy elmélyültebb produkciót.

5/10 figyelemhiányos szindrómásoknak forgatva

A film Presley menedzsere irányából közelít a legendához, Hanks egy tokás zenei vállalkozót alakít, nem tartozik hozzá se pozitív, se negatív előjel, de inkább pénzcsináló gépnek látjuk, mint hús-vér embernek. Megtalálja az ifjú Elvist egy fekete zenei környezetben amatőrködni, látja benne a potenciált, és befuttatja. Szeretem, amikor a fősodortól eltérve új, vagy eddig nem feldolgozott, speciális nézőpontból láthatjuk valakinek az életútját, akiről már megannyi szokványos film készült. Baz Luhrmann majdnem meg is csinálta, de túlságosan képregényszerűre vette a figurát, amihez nehezemre esett kapcsolódni.

Nem tartom kizártnak, hogy a film jó, a webes értékelések szerint annak kell lennie. Nekem nem volt való ez az a fajta rendezés, ami a Moulin Rouge esetében értéket teremtett, vagy – igaz, másik rendezőtől – a Romeo + Julietet forradalmivá tette, azonban 2022-re már annyit fejlődött a filmnyelv, hogy mostanra én erősen meghaladottnak éreztem ezt a rángatózó ricsajt. És nem a zenére értem ezt, hanem a rendezésre. Totális zsákutca. Azért adok rá egy közepest, mert mégis egy nagy hatású előadóról szól, annyira nem is rosszul, csak kissé iszonyú eszközökkel.

Az elemzésem a film fele előtt nem sokkal született, volt, hogy majdnem kinyomtam, de úgy döntöttem, hogy hagyom lemenni. A véleményem azért mostanra kialakult, kizárt, hogy a hátralévő időben meglepjen ez a saláta képsor annyira, hogy utólag át kelljen írnom a gondolataimat.

77 Elvis  (2022)

dráma | életrajzi | zenés

Elvis Presley-t a rajongók egyszerűen csak A királyként említik, a legendás sztár élete és munkássága pedig zenészek generációit inspirálta. Ezúttal pedig egy olyan... több»

0