Sok minden megfogalmazódott bennem a film kapcsán, és eléggé vegyesek az érzelmeim. Mint horror eléggé gyenge ez az alkotás, ha csak az öléses jelenetekre koncentrálunk, azok semmitmondóak, zavaros kameramozgatás jellemzi őket, és egyáltalán nem félelmetesek vagy nyomasztóak, gusztustalannak pedig végképp nem gusztustalanok (egyetlen alkalommal láthatunk egy kinyomott szemű embert), sőt, meglepően szolid a többségük. Véleményem szerint ez a film nem annyira horror, legfeljebb thriller, de inkább dráma.
SPOILER
Úgy vélem, a történet három testvér drámája: a két nő megpróbálja megmenteni az öccsüket a II. világháborútól, illetve attól, hogy beállhasson katonának, ezért befalazzák őt a pincébe. Ennek az erkölcsi hátteréről sokat lehetne vitatkozni, és kicsit sajnáltam, hogy többek között pont ezt a kérdést nem vesézték ki rendesen. A végén a nézőben felmerülhet a kérdés: ki is az igazi szörnyeteg, ki a valódi bűnös, lehet-e rosszat cselekedni az állítólagos jó cél érdekében? Mindez azért is érdekes, mert Stephen a film szerint már vagy 30 éve a pincében szenvedett, tehát megítélésem szerint inkább áldozatnak kell tekintenünk, még akkor is, ha embereket ölt. Ha nem is menthetjük fel őt, szerintem az igazi felelősség a két nővéré, akik túlzott ragaszkodásukkal megnyomorították az öccsüket (így én őket bizonyos formában pszichopatáknak tartom). Egyébként meglepő, hogy amikor a film végén megjelenik a "szörny", azaz Stephen, egy félmeztelen, hosszú körmű, hosszú hajú férfit látunk, aki szerintem egyáltalán nem ijesztő, sőt, még azt sem tudnám róla feltételezni, hogy embereket ölt. Amúgy is eléggé furcsa, hogy ez a fickó szét tudta marcangolni a katonákat, ez szerintem elég gyenge pontja a sztorinak.
SPOILER VÉGE
Leginkább a két nővér adja meg a film viszonylagos élvezeti értékét, a színésznők játéka jónak mondható, viszont túl sok a hosszúra nyúlt párbeszéd, a cselekmény lassan gördül előre, és aki borzongásra vágyva ül le megnézni ezt a produkciót, az talán csalódni fog. A film mintha némileg önmaga paródiája is lenne, bugyutácskán oldottak meg jó néhány részletet, viszont érdekesség a vége felé a flashbackek alkalmazása, illetve az a jelenet, amikor az idős Ellie felidézi a II. világháború előestéjét a nyomozónak, az ebédlő felé fordul, és ott látjuk a három fiatal testvért, azaz képileg egyszerre két idősíkban vagyunk jelen. Kár ezért a filmért, szerintem ennél jóval többet is ki lehetett volna hozni ebből, valahol félúton megragadtak az alkotók a horror/thriller és a dráma között.
Sok minden megfogalmazódott bennem a film kapcsán, és eléggé vegyesek az érzelmeim. Mint horror eléggé gyenge ez az alkotás, ha csak az öléses jelenetekre koncentrálunk, azok semmitmondóak, zavaros kameramozgatás jellemzi őket, és egyáltalán nem félelmetesek vagy nyomasztóak, gusztustalannak pedig végképp nem gusztustalanok (egyetlen alkalommal láthatunk egy kinyomott szemű embert), sőt, meglepően szolid a többségük. Véleményem szerint ez a film nem annyira horror, legfeljebb thriller, de inkább dráma.
SPOILER Úgy vélem, a történet három testvér drámája: a két nő megpróbálja megmenteni az öccsüket a II. világháborútól, illetve attól, hogy beállhasson katonának, ezért befalazzák őt a pincébe. Ennek az erkölcsi hátteréről sokat lehetne vitatkozni, és kicsit sajnáltam, hogy többek között pont ezt a kérdést nem vesézték ki rendesen. A végén a nézőben felmerülhet a kérdés: ki is az igazi szörnyeteg, ki a valódi bűnös, lehet-e rosszat cselekedni az állítólagos jó cél érdekében? Mindez azért is érdekes, mert Stephen a film szerint már vagy 30 éve a pincében szenvedett, tehát megítélésem szerint inkább áldozatnak kell tekintenünk, még akkor is, ha embereket ölt. Ha nem is menthetjük fel őt, szerintem az igazi felelősség a két nővéré, akik túlzott ragaszkodásukkal megnyomorították az öccsüket (így én őket bizonyos formában pszichopatáknak tartom). Egyébként meglepő, hogy amikor a film végén megjelenik a "szörny", azaz Stephen, egy félmeztelen, hosszú körmű, hosszú hajú férfit látunk, aki szerintem egyáltalán nem ijesztő, sőt, még azt sem tudnám róla feltételezni, hogy embereket ölt. Amúgy is eléggé furcsa, hogy ez a fickó szét tudta marcangolni a katonákat, ez szerintem elég gyenge pontja a sztorinak. SPOILER VÉGE
Leginkább a két nővér adja meg a film viszonylagos élvezeti értékét, a színésznők játéka jónak mondható, viszont túl sok a hosszúra nyúlt párbeszéd, a cselekmény lassan gördül előre, és aki borzongásra vágyva ül le megnézni ezt a produkciót, az talán csalódni fog. A film mintha némileg önmaga paródiája is lenne, bugyutácskán oldottak meg jó néhány részletet, viszont érdekesség a vége felé a flashbackek alkalmazása, illetve az a jelenet, amikor az idős Ellie felidézi a II. világháború előestéjét a nyomozónak, az ebédlő felé fordul, és ott látjuk a három fiatal testvért, azaz képileg egyszerre két idősíkban vagyunk jelen. Kár ezért a filmért, szerintem ennél jóval többet is ki lehetett volna hozni ebből, valahol félúton megragadtak az alkotók a horror/thriller és a dráma között.