Készült egy sci-fi sorozat, aminél nem fukarkodtak sem a díszletekkel, sem az űrös jelenetekkel. Izgalmat és újszerűséget ígért, de feleslegesen. Bár a körítés kiváló, nem sikerült megtölteni megfelelő tartalommal. Olyan érzésem volt, mintha a Vészhelyzet vagy Derrick epizódjait nézném. Minden részben újabb meglepő kihívás, betegség, támadás érkezik. Azon kívül, hogy a helyszín az űr, nem hozta meg a varázslatos világutazó érzést. Épp csak valami hasonló hiányzott, hogy teljes legyen a kép: Gyerekek, a mai órán az új világok kolonizálásáról fogunk tanulni.
A teljes koncepció egyszerre vicces, iskolás és szánalmasan nagyívű. Amennyire imádtam Starbuckot a Battlestar Galacticában, annyira utáltam itt Nikót. Mindenhol van gravitáció, mert csinálnak, de vagy szép gyűrűjük is, mintha lenne összefüggés. Az epizódokban a drámai helyzetek felvezetése annyira amatőr, hogy többször hangosan felnevettem. Ha már az epizód alapkonfliktusa változik, akkor ne kelljen minden részben azonos keretbe foglalni. Márpedig ez történt. Megnézek egy részt, ami zajlik valahogy az elejétől a végéig. Aztán megnézem a következő részt, és minden ugyan az, csak épp nem a virágsziromtól tépnek be, hanem jön egy meteor. Faviccből egy is elég.
A színészek megtettek mindent, hogy kiemeljék a paródiából az eseményeket, de nem mindig sikerült. Nekem maradt a fejcsóválás, nekik meg a gázsi. Ami újszerű volt a sorozatban, és nagyon tetszett, az a szóma kamra. Úgy lehetett lecserélni a szereplőket másikra, hogy teljesen beleillett a történetbe. Irritáló a nézőknek a csinibaba? Cseréljük le egy vonzó pasira. Még a szerepből sem kell kizökkenni.
Meglepően jó szakemberekkel dolgoznak a hajón. Simán megugrották A függetlenség napja szintjét. Igaz, nem másnaposan, de fél nap alatt összedobtak számítógépes vírust, ha kellett, vagy egy óra alatt csináltak meg jelentős változtatásokat programokban. Kedvencem a valós idejű hibakeresés és kódírás volt. Jött a képernyőn a putty-putty, majd csönd lett, és a programozónk anélkül, hogy fogalma lett volna az idegen programnyelvről, mindent elintézett. Elektronikai panelek bökdöséstől gyógyulnak, de a lámpák villódznak folyamatosan.
Ami igaz, az igaz. A második évadban rövidebbek lett a részek, emiatt nehezebb belealudni, mert pörgősebb lett a sorozat dinamikája.
Van kötelező meleg pár, etnikai minta, elvált szülő, gyerek, lázadás. Csak Amerika létezik, más országról nem hallunk. Tökéletesen a mai kor igényére lett szabva. Tele van picsogással, drámával, összeveszéssel, kibéküléssel, ahogy egy jó sorozathoz illik és kőkemény vezetőkkel, akik egy percre sem szűnnek meg hősöknek lenni. Lehet félni, és lehet könnyeket törölgetni. Mi kellhet még?
Ha valakinek komoly vonzódása van a sci-fi műfajhoz, akkor nézze meg. Ajánlott még a túlzóan ábrázolt konfliktusok rajongóinak is.

49 Másik élet (2019)
Niko és fiatal csapata hihetetlenül veszélyes utazásra indul az űrben: meg kell fejteniük egy idegen ereklye titkát. Csillagközi kalandjuk egyenesen a forrás felé vezeti a fiatal... több»
Szereplők: Tyler Hoechlin, Katee Sackhoff, Martin Donovan, Justin Chatwin, Selma Blair