2021.10.28 22:59 Harper Olvasottság: 2000x
10

Nem csak az amerikaiak tudnak jó háborús filmet készíteni

Nagy háborús film rajongóként valódi csemege felbukkanásának vettem Az elfelejtett háború című filmet, melyet a Netflixen találtam (igen nagy örömömre). Növelte a kíváncsiságomat, hogy ezúttal nem egy amerikai blockbuster megtekintésére vállalkoztam, hanem egy sztároktól mentes, holland készítésű, kis költségvetésű produkció megnézésére. (Bár ami a kis költségvetést illeti, abban azért nem vagyok annyira biztos.)

Már az első 20 percben kellemeset csalódtam: a film egy élvezetes script mentén megrendezett, jól átgondoltan elkészített, igényes látványvilágú munka figyelemreméltó alakításokkal. Minden elismerés Matthijs van Heijningen rendező számára. A helyszín a nácik által megszállt Hollandia 1944 szeptemberében – amikor a szövetségesek a Schelde folyó mindkét partjának megkaparintására és Hollandia felszabadítására készülnek –, a cselekmény pedig három szálon fut. Megismerjük a Hollandiában élő Visser család három tagját (az orvos apukát, az ellenálló fiút és a szépséges leányzót), bemutatkozik egy ifjú holland náci, a harmadik szálon pedig egy brit ejtőernyős sorsa követhető nyomon.

Nem csak az amerikaiak tudnak jó háborús filmet készíteni

Ami az első szálat illeti: Dirk Visser (Ronald Kalter) magára vonja a német megszállók figyelmét, elfogása elkerülhetetlennek látszik még a németekkel közreműködő, orvos foglalkozású apja közbenjárásának dacára is. A hollandként német egyenruhát öltő Marinus van Staveren (Gijs Blom) lassan, fokozatosan "tér meg", vagyis hiszi el, hogy rossz oldalon áll. Végül: az angol hadseregben szolgáló William (Jamie Flatters) megtapasztalja, milyen egy megszállt országban reményvesztett módon bujkálni a németek elől (ejtőernyős földet érése ugyanis ezt hozza számára). Adalék a megismeréséhez, hogy az apja tábornok, így ketten tökéletesen átlátják a Hollandia felszabadítását célzó offenzíva nehézségeit. (Mint tudjuk, ennek a támadásnak a nyitánya a Market-Garden hadművelet, mely óriási kudarccal zárul, lévén, hogy "túl messze volt a híd" [de az már egy másik történet és film témája])

Az elfelejtett háború három történetszála a film utolsó harmadában ér össze, és bontakoztat ki előttünk egy drámát. A film életszerű csatajelenetekkel, autentikus háborús környezettel és izgalmas összecsapásokkal, illetve menekülésekkel ajándékoz meg bennünket, miközben szinte magunk is ott lehetünk a sáros hollandiai mezőkön és a pusztítóan véres frontvonalban. A színészi alakítások közül kiemelkedik Susan Radder és Gijs Blom teljesítménye, akik kitűnően hozzák a meghasonlott katona és a kétségbeesett, 20 éves leányzó karaktereit.

Összességében Az elfelejtett háború teljes mértékben bebizonyítja, hogy nem csak az amerikaiak tudnak jó háborús filmeket készíteni. Értékelésem Coyote-tal egyetértve 80%, így csak ajánlani tudom minden háborús film kedvelőnek, mert biztosan nem bánják meg azt a 124 percet, melyet erre a filmre "áldoznak" az életükből. Én a magam részéről moziban is simán megnéztem volna.

dráma | háborús

Egy brit és egy német katona, valamint egy felkelő története, akik a saját harcaikat is próbálják megvívni egy kegyetlen háború kellős közepén. több»

10