2020.06.09 23:23 Melinda Olvasottság: <100x
0

Christian Grey létezése nélkül ez most 5 csillag lenne

Kár, hogy totálisan az Árnyalat-trilógiát koppintja, ami a történet fő vezérelveit illeti. Szintén egy "betörni" való nő, és a mindent elsöprő birtoklási vágytól vezérelt megalomániás férfi. Nyilván nem minden pontja egyezik az ihlető művel, de valóban rengeteg benne a hasonlóság.

Nekem az Árnyalat-filmekkel ellentétben ennek jobban tetszett a képi világa, a hangulata feszesebb és – nem tudok máshogy fogalmazni – sűrűbb, súlyosabb. Azonban számomra infantilis hatást keltett, hogy E. L. James ikonikussá vált mozzanatait ennek a szerzője gyakran lecserélte valami pongyolább megfogalmazásra vagy hatásvadászabb jelenetre a 'plágium' elkerülése érdekében... például: Are you lost baby girl? ("Grey: Laters, Baby") Ettől a mondattól állandóan nevethetnékem volt.

Christian Grey létezése nélkül ez most 5 csillag lenne

A karaktereket nem sikerült elmélyíteni a filmben, értem, hogy miért hengerli le a nőt ez az alfahím, mert olvastam már ilyen könyveket, el tudom képzelni, mi játszódik le a fejében, és hát nem elfelejtendő, hogy a férfi főszerepet játszó Michele Morrone lehengerlő, de csakis magát a filmet látva nem teljesen világos, mi a fene is történik. Az egyik pillanatban még játszmázik, kéreti magát, a másik pillanatban pedig már szereti, és ezen az érzelmi kavalkádon mindössze kb. 2 hét leforgása alatt esik át.

A vitához, amely jelenleg zajlik, hogy a film bagatellizálja a Stockholm-szindrómát, annyit fűznék hozzá, hogy aki képtelen különbséget tenni film és valóság között, az inkább kerülje a szórakoztatóipart. Ennyi erővel semmit sem kéne megfilmesíteni, nehogy bárkit is sértsen, vagy bármely devianciát, sztereotípiát buzdítson. Nem hinném, hogy például a Breaking Bad megjelenése után ugrásszerűen megnövekedett volna a metet főzők száma, vagy egy Sopranos után mindenki a maffiában szeretett volna dolgozni.

Szóval minden kisebb-nagyobb hibája ellenére szerintem egyszer érdemes megnézni, és őszintén hiszek benne, ha E. L.James később jött volna ennél, vagy nem is lenne, akkor ezt a filmet most minden kritikus istenítené.

54 365 nap  (2020)

dráma

Massimo Torricellinek, a szicíliai maffia fiatal és jóképű vezérének nincs más választása, mint átvenni a szervezet vezetését az apja meggyilkolása után. Laura egy varsói... több»

0