2022.07.25 12:59 Solo Olvasottság: 738x
11

Izgalmas, érdekes és történelemhű: Az utolsó párbaj

Másodszor megnézve is csak elismeréssel lehet beszélni Ridley Scott 2021-es történelmi drámájáról, Az utolsó párbajról.

A cselekmény teljes mértékben megtörtént eseményeket mutat be. Valóban létezett egy Jean de Carrouges (Zsan dö Káruzs) nevű XIV. századi lovag, akinek egy másik nemes megerőszakolta feleségét, bizonyos Jacques LeGris (Zsák LöGrí), és a viszályt valóban egy párbaj zárta le (a király színe előtt, Párizsban). Ez volt az utolsó eset, hogy úgynevezett "isten ítélet" döntött egy peres ügyben, mely arra épült, hogy az isten azt hagyja életben a párbaj során, akinek igaza van. Ebben az esetben valóban jó döntés született: Carrouges elégtételt vehetett.

Izgalmas, érdekes és történelemhű: Az utolsó párbaj

A film különlegessége, hogy három szemszögből láttatja az erőszakot és annak előzményeit. A nő, Marguerite (Jodie Comer), az erőszaktevő, LeGris (Adam Driver) és a férj, Carrouges (Matt Damon) szemszögéből. A második érdekesség, hogy a karakterek árnyaltak: a jó nem tisztán jó, a rossz nem teljesen rossz. Carrouges bár sérelmet szenved, hisz megerőszakolják nejét, ám közben egy műveletlen és goromba tuskó, aki az egészben csak saját sérelmét nézi, a felesége tragédiájával alig törődik. LeGris egy erőszaktevő, de közben művelt ember, aki kezdetben kitartó és hűséges barát is.

A filmben nagyon jó színészi teljesítményeket láthatunk. Ben Affleck (nagyon szokatlan szőke hajjal) az élvhajhász gróf szerepében (aki mindkét lovag hűbérura), jól alakítja a figurát. Kimagasló Matt Damon és Adam Driver alakítása is, de nekem a feleség szerepében Jodie Comer tetszett a legjobban. Nagyon szépek a helyszínek, a középkori várak és kapunk, és van néhány kimondottan izgalmas (és véres) csatajelenetet is. A helyszín mindvégig a középkori Franciaország, ahol javában dúl a 100 éves háború második szakasza Anglia és gallok állama között. V. Károly francia uralkodó harcol III. Edwarddal.

A filmet áthatja a történelem, betekintést kapunk a korabeli nemesek mindennapjaiba és abba, hogy mennyire kiszolgáltatottak voltak akkoriban a nemes asszonyok. A rendezés 90%-os, jó a script és remek színészi alakításokat láthatunk. Ajánlom minden történelmi film-kedvelőnek. Az egyik legjobb történelmi dráma, amit valaha láttam. Értékelésem: 85%.

akció | dráma | történelmi

A 14. századi franciaországban két jóbarát, Jean de Carrouges és Jacques Le Gris egymás ellen fordul, miután Carrouges azzal gyanúsítja meg  Le Gris-t, hogy megerőszakolta a... több»

11