Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
80%

Az utolsó párbaj (2021)

The Last Duel
Filmadatlap
 
33
Szereplők
21
Vélemények
12
Képek
4
Videók

Galéria (12)

Adam Driver
Matt Damon
Jodie Comer
Matt Damon
Jodie Comer
Adam Driver
Adam Driver
Matt Damon
Ben Affleck
Matt Damon
Jodie Comer
Adam Driver
Matt Damon
Matt Damon
Jodie Comer

Videók (4)

 
Fikatours_blogger   2022. 04. 23.

legújabb vélemény

0
Adam Driver, mint a legjobb képű, nőcsábász...

Úgy érzem, hogy a történet három nézőpontból való ismétlése nem adott hozzá a filmhez, csak feleslegesen maratoni hosszúságúra nyújtotta.

 
Artemisia   2021. 10. 21.

a nap véleménye

12
Az emberi természet kritikája

A Gladiátor és a Mennyei királyság rendezője, Ridley Scott újabb epikus történelmi filmet készített. Témájának pedig a középkor egy jelentős, ám kevésbé közismert történetét, Jean de Carrouges és Jacques Le Gris konfliktusát választotta. A két lovag ... teljes kritika»

 
Harper   2021. 10. 16.

a nap véleménye

10
Ridley Scott egyik remekműve: Az utolsó párbaj

A Mafab "aktivitást jutalmazó" mozijegyének köszönhetően néztem meg a The Last Duel című amerikai drámát, melyre történelemtanárként és Ridley Scott rajongóként is egyaránt óriási várakozással ültem be. És nem csalódtam. A látványvilág, a történetvez... teljes kritika»

 
Lubi   2021. 10. 19.

a nap véleménye

6
Sötét jelenkor

A remek vizuális érzékkel rendelkező brit rendező, Ridley Scott képes korszakos jelentőségű műveket alkotni. A sci-fi műfaját megújító Alien és Szárnyas fejvadász mellett rendezett már feminista hőstragédiát a Thelma és Louise képében, illetve az Osc... teljes kritika»

 
Timon   2021. 10. 25.

4

Ridley Scotték igyekeztek a lehető legkorhűbben ,,újraépíteni" a középkori környezetet. Tulajdonképpen elejétől végéig sikeresen tartja is ezt a szintet a film. Sajnos voltak benne olyan (fogalmazom így: merész) jelenetek, amelyek a hangulatából ront... több»

 
HE7EDIK   2021. 10. 19.

2

A film eleje és a vége ér valamit, a kettő között pedig 2 órányi tömény unalom.

 
qwer   2021. 10. 22.

6

Mindig is szerettem a történelmi drámákat, de emlékeim szerint még egy sem kötött le annyira, mint Az utolsó párbaj. Ugyanannak az eseménynek a tálalását és megítélését láthatjuk az elkövető, az áldozat és a sértett fél (férj) szemszögéből, s mindezt... több»

A film 40 211 799 forintos bevételt termelt Magyarországon. A hazai mozik összesen 24 935 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

A tárgyalások idején Marguerite életet adott Robert nevű fiának. Később még 2 gyermekük született.

(Artemisia )
 

A bárbaj reggelén Le Gris-t lovaggá ütötték, hogy de Carrouges-sal egyenrangú félként harcolhasson.

(Artemisia )
 

Le Gris igyekezett alibit biztosítani magának; állítása szerint az eset idején egész héten 2 mérföldre a helyszíntől tartózkodott, amit egy Jean Beloteau nevű zsellér vallomásával támasztott alá. Azonban az alibi megingott, mikor Jean Beloteau-t szintén nemi erőszak vádjával tartóztatták le.

(Artemisia )
 

Le Gris egy Adam Louvel nevű katona segítségével jutott be a de Carrouges-kastélyba. A katonát később kínvallatásanak is alávetették.

(Artemisia )
 

A filmben is látható, és valóban megtörtént mozzanat: a kesztyű ledobása a bíróság előtt a harcra való szándékot jelezte.

(Artemisia )
 
Összességében Az utolsó párbaj minden komótossága ellenére érdekfeszítő marad a közel két és fél órás játékidőben, de az már kétséges, hogy van-e benne annyi jelentésréteg, ami indokolttá tenné a többszöri újranézést. Ezt majd az idő eldönti, annyi azonban biztos, hogy bár Ridley Scott bő negyven éve forgat kosztümös filmeket, még mindig tud újat és érdekeset mondani a műfajban. több»
 
Az utolsó párbaj nem egy hagyományos, az adott kort minden tekintetben autentikusan felidéző történelmi film, hanem elsősorban a főszereplők – alantas késztetések és célok által meghatározott – sorsát különböző szemszögekből megvilágító alkotás, mely egy igaz történeten keresztül irányítja rá a figyelmet egy napjainkban is erős aktualitással bíró problémára. több»
 
Az Utolsó párbajnak a kényes téma miatt valószínűleg sokan el fogják nézni, hogy nézhetetlen. Rettentően utálom az aktuális és érzékeny témákat boncolgató művészi alkotásokról szóló hírek alatti obligát odaböfögést, miszerint „ahajapersze, elég ha van benne…. és máris csak dicsérni szabad” (Pontozott rész tetszés szerint kitölthető nemi identitás vagy emberi rassz megnevezésével). Ennél jobban csak egyet utálok. Amikor az odaböfögőnek igaza van. több»