2021.10.16 23:11 Harper Olvasottság: 1574x
11

Ridley Scott egyik remekműve: Az utolsó párbaj

A Mafab "aktivitást jutalmazó" mozijegyének köszönhetően néztem meg a The Last Duel című amerikai drámát, melyre történelemtanárként és Ridley Scott rajongóként is egyaránt óriási várakozással ültem be. És nem csalódtam. A látványvilág, a történetvezetés, a script és a rendezés is zseniális, nem beszélve néhány egészen kivételes alakításról. Már most kiemelném Adam Drivert, Matt Damont és Jodie Comert.

Először magáról az alaptörténetről, melyet valószínűleg történelmi forrásokból szedtek össze, tekintve, hogy az egész sztori valóban megtörtént a feljegyzések szerint. Valóban létezett ugyanis egy 14. századi francia lovag, bizonyos Jean de Carrouges (Matt Damon), aki szörnyű kálváriát járt meg feleségének meggyalázása kapcsán. És valóban létezett egy felkapaszkodott fegyvernök, bizonyos Jacques LeGris (Adam Driver), aki egy gróf bizalmát kihasználva lett nemessé és a korabeli nők elcsábítójává. Kettejük harca, viszálya, majd gyilkos harca kezdetben birtokviták miatt élesedett, később pedig az említett erőszaktevéssel vált végzetessé.

Ridley Scott egyik remekműve: Az utolsó párbaj

Ami különlegessé teszi a történetet, az a középkori moralitás megismerése: a nők elképesztően kiszolgáltatott helyzetének bemutatása és a bíráskodási mód abszurditása (párbaj dönt egy erőszak ügyében, és ha a férj veszít, akkor még az áldozatot, vagyis a megbecstelenítést elszenvedő nőt égetik el máglyán). Külön érdekesség, hogy a karakterek nem egyértelműen jók és rosszak, illetve nem feketék-fehérek a helyzetek sem: a csábító LeGris igenis tud jóakaratú és gáláns is lenni, az igazságért harcoló, elvben hősiesen küszködő Carrogues pedig rossz férj és korlátoltan hiú alak. Az egyetlen karakter, aki egyértelműen pozitív, az a gyönyörű Marguerite, akik végig becsületes, tiszta és kiszolgáltatott. Mégis bátor, mégis helyt áll, kitart tuskó férje mellett, kitart az igaza mellett, és végigcsinálja az egész visszataszítóan barbár eljárást a perrel és a párbajjal.

A látványvilág lenyűgöző: láthatunk középkori várakat, autentikus ruhákat, korabeli fegyvereket, véres 14. századi csatákat és egy tökéletesen élethű párbajt a legvégén. Bár a játékidő kicsit túlságosan is elnyújtott, 142 perces, mégsem unatkozunk, részben a színvonalas alakítások, részben a fordulatos sztori, részben pedig a nagyszerű rendezés miatt. Az idén novemberben már 84 éves Ridley Scott valódi remekművet alkotott, ami sokáig benne marad az emberben, ha szán egy mozijegyet erre az ütős és tartalmas történelmi drámára. Értékelésem nem is lehet kevesebb, mint erős 85-90%. Történelemtanárként és filmes bloggerként is ajánlom a filmet nemcsak töri-mániásoknak, de a különleges, ütős sztorik kedvelőinek is. Nem bánják meg.

akció | dráma | történelmi

A 14. századi franciaországban két jóbarát, Jean de Carrouges és Jacques Le Gris egymás ellen fordul, miután Carrouges azzal gyanúsítja meg  Le Gris-t, hogy megerőszakolta a... több»

11