2024.03.18 00:24 Zsolt Szabó Olvasottság: 148x
6

Scott és a történelem elmesélése

Ridley Scottot, korunk egyik legnagyobb rendező óriását nem kell senkinek bemutatni, még azoknak sem, akik nem annyira jártasak ebben a világban, hisz sok-sok óriási kasszasikerben volt tevőleges részese, már a '70-es évek vége óta, 4 Oscar-díjra is jelölték, ebből 3 esetben a legjobb rendezői díjra, de egyiket sem tudta díjra váltani sajnálatos módon. A történelmi darabjait tekintve ez nem az első ilyen alkotása, de a sci-fi műfajt sem veti meg, de maradjunk is a történelmi vonalnál. Anno időben a rossz kritikai fogadtatása a filmnek engem eltántorított, hogy megnézzem moziban, igaz, akkor már a pandémia utolsó szakasza zajlott, úgy, hogy már a mozik újra nyitottak etc. Mostanáig vártam eme film megnézésével, és így utólag nagyon bánom, hogy ezt az alkotást nem láthattam moziban, szélesvásznon, mert Scott és stábtagjai és színészei letették az asztalra igen hűen ábrázolva eme kor szellemét, hogy a nők mennyire elnyomásban részesültek, a férfiaknak milyen kiváltságaik voltak, és így tovább.

A díszlet, a jelmezek, a várkastélyok berendezései, a látványvilága a középkornak számomra hűek voltak, a történetmesélés 3 fejezetből állt a film kapcsán, és már a bevezető képsorok megfogják az ember tekintettét. Igaz, a történet, amit elmesélnek, az 16 évet ölel át, de maga a cselekmény, a történetvezetés gyorsan zajlik, és ezt szerintem bőven le lehetett volna zavarni gyorsabban is, néha azt éreztem azért, hogy vannak oda nem illő képsorok, de egyértelműen tetszett ez a minden szemszögből bemutatott történet elmesélése, „Rashomon stílusú” nézőpontból elmesélve, amit igaz eseményekre építettek fel. A filmet különben egy 2014-es regény alapján filmesített meg, illetve írták meg, amit Eric Jager írt anno, úgyhogy az ő könyve szolgáltatta az alapot a filmnek, ezt szépen kifejtette Scott mester. A karakterábrázolások egyértelműen szépen ki lettek fejtve, bőven is.

Scott és a történelem elmesélése

Több szemszögből is akár lehet így mondani, a véres csatajelenetek jól megkoreografáltak voltak, a filmre pedig jellemző volt az erőszakos középkor bemutatása. Úgyhogy aki szereti a véres csatározásokat, azok is megtalálják a szépséget eme filmben. A jelmeztervezők munkája nem lehetett könnyű, de nagyon kitűnően megoldották, gratula nekik is. A zene számomra meghatározó volt, nagyon jól megkomponált, nem hiába Harry Gregson-Williams keze munkáját dicséri, de a fentebb leírt negatívum miatt számomra ez nem egy 10/10-es film, hanem egy 10/8-as, és csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a történelmi epikus műveket és a történetmesélést. A szereplők közül mindenki hozza, amit kell, nekem Matt Damon alakítása nyerte el a tetszésemet. Míg Adam Drivernél csak azt tudom mondani, hogy lehet ennyire keresett színész, nem a kedvenc karakterszínészeim közé tartozó emberke, ebbe a filmben sem szerettem. Ben Affleck érdekes volt számomra eme szőke hajjal, és amit ő képviselt, furcsa volt ilyen szerepben látnom, de ezért jó színész, mert minden téren megállja a helyét, és egyébként a filmnek az egyik producere is volt. A női főszereplő, Jodie Comer meggyőző volt, akárcsak eddigi szerepeiben. Jó volt látni egy egész estés filmben is, ráadásul ilyen minőségi alkotásban. A film különben kritikai szinten nagyon csúnyát zakózott anno, és sajnos anyagilag is bukásra lett ítélve, pedig a büdzséjét nézve „csak” 100 millió dollárt kóstált, viszont ennek a töredékét hozta vissza. Egy szó, mint száz, én csak dicsérő szavakkal tudom illetni ezt a filmet.

akció | dráma | történelmi

A 14. századi franciaországban két jóbarát, Jean de Carrouges és Jacques Le Gris egymás ellen fordul, miután Carrouges azzal gyanúsítja meg  Le Gris-t, hogy megerőszakolta a... több»

6