2022.01.20 17:39 Dorkateo Olvasottság: 123x
7

A foci által nyújtott öröm

Soha nem gondoltam volna, hogy egy fociról szóló film, pláne egy sorozat, 5 csillagot kap tőlem. Sem a sorozatok, sem a sport nézése nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé. De az utóbbi években olyan mini- vagy midisorozatok érkeztek, amik mellett nem lehet elmenni.

A foci mindenkié - The English Game - bemutatja azt az utat, amit a foci, mint új sport, bejárt Angliában. Láthatjuk, hogyan csiszolódtak a szabályok, milyen volt egy pálya, labda, mez az 1800-as évek végén. De ennél sokkal többet is tud.

A foci által nyújtott öröm

Emberi sorsokba ágyazva érzékelteti, hogy mit is jelentett egy gyári munkás számára egy színtérre kerülni az uralkodó osztály, az arisztokrácia tagjaival. Lehetőség volt az erejük, ügyességük összemérésére, és bár rögös úton, de a győzelem is elérhetővé vált számukra. Ez elképzelhetetlen volt korábban. Egy munkás heti 6 nap, napi 10-12 órát dolgozott, nem maradt ereje, kedve, hogy ezek után még edzeni is menjen. Hátrányból indultak a fehérgalléros urak ellen. Végül az úri passzióból lassan fizetett munka vált, a foci kedveltté vált és egyre több bevételt hozott.

A sorozat a korabeli Anglia több szeletét is bemutatja, láthatjuk a megesett lányok és gyermekeik helyzetét, az önerőből gyárossá vált kisembert, a sztrájkok kialakulását, a mezkészítés fellendülését. A munkások nehéz életében a foci nyújtja azt az örömöt és győztes érzést, amit a mindennapok kimerítő munkája során nem érezhetnek.

A filmet az a Julian Fellowes jegyzi, aki a Downton Abbey miatt vált ismertté. Hasonló színvonalra számíthatunk most is, csodásan komponált képek, korhű jelmezek és díszletek.

A karakterek néha kicsit egyszerűbbek, a problémák időnként csettintésre megoldódnak, és mindenki nagyon megértő..., de tudjuk ezt be a mese szabályainak. Ezek ellenére is a kedvenceim közé soroltam A foci mindenkié sorozatot. Feltétlenül megnézésre ajánlom.

sportfilm

A sorozat bemutatja, hogyan vált a labdarúgás minden idők legnépszerűbb sportjává. több»

7