2023.01.26 18:41 Crystaldeer Olvasottság: 174x
1

Vegyes érzelmekkel teli

A film elején egy gyors ugrást láthatunk: a múltba, még hozzá 1969-ben járunk. A képkocka is vált színesből fekete-fehérre, amivel szerintem a régi kor hatását szerették volna fokozni, máskülönben nem tudtam hova tenni, hogy miért nem hagyták színesben. Habár azt se értettem, hogy a mozifilm és a színházi jelenet miért maradt színes. A néző már pont kezdene belemerülni ebbe az idilli korszakba, amikor még autók helyett a gyerekektől volt hangos az utca. Mindenki jól ismert mindenkit és a felnőttek odafigyeltek más gyerekeire is. Csakhogy ekkor jön egy csapás.

A film eme cselekménye az észak-írországi lázadásokra épül, mely során brit csapatok szállták meg az íreket. 1960-ban kezdődött ez a háború, és közel 30 éven át tartott. Bár a filmben is elhangzik vallási utalás, de valójában politikai jellegű volt a konfliktus. Egyszerűen Észak-Írország státuszáért ment a harc. A film elején mondhatni egy gyerek szemszögéből láthatjuk, hogyan éli meg azt a szörnyűséget, mely a családjára vár. Annyira hiteles, hogy a néző szinte saját maga is lefagy egy pillanatra, és vár, vajon mit hoz a következő pillanat. Egy anyának meg nincs más dolga, mint menteni a családját. A film további jeleneteiben azt láthatjuk, hogyan lehet egy ilyen közegben élni. Vajon össze tud fogni egy olyan lakóközösség, ahol mindenki egyformának véli magát, függetlenül a vallásától? Milyen lehet felnőni ebben a világban? De milyen felnőttként megélni? Vagy, ha lehetőség adódna, egyszerűbb lenne elmenekülni? Ezt tudhatjuk meg ebből a filmből, melyet Oscar-díjra is jelöltek a legjobb filmek kategóriájában.

Vegyes érzelmekkel teli

A történet egy könnyedebb, lazább cselekményszálon fut. Bár a helyzet drámai, a filmet semmiképp se nevezném igazán lehangoló drámának. Tény, hogy van benne egy-két drámai jelenet, de mivel főleg egy családon keresztül ismerhetjük meg az eseményeket, így elég családiasra sikeredett, de persze ez nem jelenti azt, hogy családi film lenne. A zenék is többnyire vidám hangvételűek. Szóval kategóriabesorolásban eléggé vegyes töltetű film. Szerintem a Buddyt játszó Jude Hill nagyon aranyos volt, és igazán tehetséges. Caitríona Balfe pedig elragadóan gyönyörű.

Összességében nem mondanám kiemelkedő filmnek, de mindenképpen jó lett.

81 Belfast  (2021)

dráma | életrajzi | történelmi

Egy fiatal srác és családja próbál eligazodni a hatvanas évek Írországának zűrzavaros világában.  Kenneth Branagh legújabb filmje egyszerre sarkall mindenkit nevetésre és... több»

1