2023.07.10 14:13 Kóborló Olvasottság: <100x
4

Ash, a horrorikon

Mikor 1981-ben Sam Raimi háromszázötvenezer dollárból elkészítette az első Evil dead filmet, még senki nem feltételezte volna azt, hogy a megjelenése után egy igazi klasszikus horror-franchise kezdete lesz. Főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az első rész közel 2,8 millió dollár bevételt termelt csupán a mozipénztáraknál, merthogy a film vitathatatlan kult-státusza csupán akkor terjedt el a világban, amikor bemutatták videókazettán. Mindenki egyfajta kult klasszikusként tekint az első részre (bevallom, jómagam is, de elsősorban a horrorfilmekre való hatása miatt), viszont számomra hiányzott valami abból a részből, méghozzá Ash, a démonirtó attitűdje, amit viszont végre megkapunk ebben a felvonásban. Tehát kezdjük is meg a nosztalgiautazásunkat, és nézzük, hogy mit is tartogat az Evil dead - Gonosz halott 2. (vagy, ahogy egyesek ismerik, a Halott vagy hajnalra).

Amikor Sam Raimiben és Bruce Campbellben felsejlett az ötlet, hogy folytatni kéne az első Evil dead filmet, akkor még csak 1985-öt írtunk, és épp ekkor bukott, ha nem is óriásit, de nagyot az épp aktuális közös filmjük, a Bűnözési hullám. Ezek után Sam Raimi elkezdte a tárgyalásokat az első rész forgalmazójával, a Renaissance stúdióval, akik hajlottak a folytatás elkészítésére, de volt egy igencsak szokatlan kikötésük a rendező irányába, miszerint a folytatásban nem utalhatnak vissza az első rész eseményeire, különféle jogi galibák miatt. Ez mindenesetre egy igencsak szokatlan kérés volt, hiszen, ha jobban belegondolunk, az, ahogy befejezték az első rész eseményeit, bőven adta magát ahhoz, hogy egy közvetlen folytatás születhessen meg a második részre. Szerencsénkre Sam Raimit nem abból a fából faragták, hogy mindez elvegye a kedvét a folytatás elkészítésétől, és emiatt egy ügyes csavarral újraírta és -forgatta az első részt jó pár átalakítással (amit be is építettek a második etap elejébe), és így már semmi akadálya nem volt annak, hogy elkészülhessen a második Evil dead film. Viszont feltétlenül fontos megemlíteni, hogy itt a készítők némiképp műfajt is váltottak, mert míg az első rész az én szememben egy kőkemény horrorfilm volt, addig a folytatással egyértelműen a horrorkomédiát célozták meg, és be kell valljam, nekem tetszett ez az elképzelés. Mondjuk bőven megértem azon nézőket is, akik azért fanyalogtak, hogy miként válthatnak műfajilag ekkorát a két részt figyelembe véve, de azért azt se felejtsük el, hogy azért ez a rész sem finomkodott a kivitelezésekkel. Méghozzá annyira nem, hogy anno az amerikai mozikban a legmagasabb korhatár besorolást kapta (X-et), a forgalmazó legnagyobb bánatára, merthogy ők mindenképp azt akarták elérni, hogy egy alacsonyabb korhatárt kapjon a produkció, és ezáltal több néző tudja majd megtekinteni a mozikban a kész filmet. Tehát, míg számomra ez a rész is maximálisan felveszi az első rész minőségét horrorisztikus kivitelezések terén, addig viszont el kell ismerjem, a műfajváltás miatt azért egyáltalán nem lett annyira zsigerekig ható az a bizonyos félelemkeltés, mint amilyen volt az első felvonásában. Cserébe viszont ebben a részben születik meg Ash igazi karaktere, merthogy ez a rész már egyértelműen róla szól. Eme dolognak csupán egyetlen aprócska negatívuma van, mégpedig az, hogy Ash karakterén kívül az összes többi szereplő csak amolyan biodíszletként funkcionált a filmben.

Ash, a horrorikon

Sokan összehasonlítják az első résszel ez a filmet, de szerintem a komédiai elemek bevezetése miatt ez hibás döntés. Merthogy a film története számos újdonsággal fog szolgálni az első részhez képest, emiatt pedig jómagam mindig kisebb fenntartásokkal szoktam fogadni azt, hogy egy második részt tisztelhetek ebben az alkotásban. Érdemes megemlíteni még a film technikai kivitelezéseit is, mert míg az első részben számos animációs technikát alkalmaztak, itt ezeket felváltotta a stop-motion technika, ami egy fokkal kevésbé öregedett annyira rosszul az én szememben, mint az első részben látottak.

Mindent egybevéve azok, akik kedvelik a totál eszement horrorparódiákat (mint például a Hullajót), azok jót fognak majd szórakozni ezen a filmen is.

horror | vígjáték

Ash (Bruce Campbell) barátnőjével, Lindával (Denise Bixler) egy erdei kunyhóba megy, hogy együtt töltsenek egy kis időt. A kunyhóban egy magnót találnak, amin egy titokzatos... több»

4