2020.09.18 22:23 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 164x
1

Viszlát Argento mester, viszlát giallo!!!

:::CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

Argento mester egyik utolsó zseniális, vagy arra hajazó filmje. Jennifer Conelly zseniálisan hozza az elkényeztetett, mégis különleges képességekkel bíró lányt, akit szinte elzavarnak az alvajárása miatt Svájcba. Hihetetlen megoldás, ami jellemző Argentóra, hogy látja a gyilkost, de hoppá, mégsem, hiszen éppen alvajár, tehát transz állapotban van.

Viszlát Argento mester, viszlát giallo!!!

Egy igazi giallo, játszik a színekkel, gyönyörű a képi világ, tökéletesek a snittek. Dramaturgiailag is nagyon erős film, persze a gore jelenetekkel már kicsit csínján bánt Argento, mert a régebbi filmjeire kapott már olyan jelzőket, hogy túl brutálisak. Ami még kifejezetten tetszett, az a rokkant kocsiban élő, nagyon híres rovartudós bevonása, akit Donald Pleasence alakított, méghozzá zseniálisan.

Mindenesetre Argento – hála istennek – ezt a filmet gyönyörűen megcsinálta, és ez után az alkotása után sajnos a giallo mint műfaj lassan kezdett leáldozni. Bevált a trükk, hogy Argento direkt lelassítja a sztorit, aztán az utolsó harminc-harmincöt percben belecsap a lecsóba, persze képletesen. Itt már igazi horror van, amikor a főszereplő bezuhan a férgek és hullák közé, azt nemigen fogom elfelejteni. Az is nagyon jó, hogy a film harmadik harmadára megtudjuk a gyilkos mozgatórugóját, ami maga a színtiszta nőgyűlölet és a testiségtől való undor, de persze szexualitásra való utalások vannak benne bújtatottan.

Kissé hosszú a játékidő, de ez nem baj, a nagyobb baj, hogy kissé gyermetegek voltak a trükkök, és nem igazán sikerültek, de maguk a gyilkosságok azért brutalitásban nagyon adták magukat. Összességében ejtsünk egy pár könnycseppet a giallóért mint műfajért, ami tökéletesen segítette más műfajok, mint például a slasher kialakulását. Köszönjük, Dario mester!

77 Jelenség  (1985)

horror | misztikus

A Phenomena főhőse Jennifer, a csinos, fiatal lány, akit mivel alvajáró, apja egy bentlakásos svájci intézetbe küld kezelésre. Jennifer már érkezését követően érzékeli,... több»

1