2020.06.09 09:52 Kóborló Olvasottság: 911x
0

Keresd a legyet!

Dario Argento 1970-ben készített bemutatkozó filmje, a Kristálytollú madár elég szép sikereket ért el mind a mozikban, mind a kritikusok körében, ezért szűk egy év alatt további két filmet is készített hasonló stílusban. Az egyik a Kilencfarkú macska volt, a másik pedig a 4 légy a szürke bársonyon. Ezt a három filmjét szokták úgy is emlegetni, mint Argento állat trilógiája, amiknek semmi közük nincs egymáshoz, csupán a film címében szerepel valamiféle állat, és ennyi. Tehát egyáltalán nem szükséges sorrendben megnézni őket.

Tulajdonképpen eme három filmjét jómagam még egyáltalán nem sorolnám a klasszikusnak nevezhető horrorok közé, sokkal inkább krimik, thrillerek, ahol a misztikum is alig-alig bukkan fel. Klasszikus értelemben a giallóknak nevezett műfajba tartoznak, azon belül sem a keményvonalasok közé. Ezen három Argento-filmnél még igencsak erőteljesen érezhető, hogy a giallók mestereként számon tartott rendező keresi kissé önmagát, azt is írhatnám, hogy itt még kísérletezik.

Keresd a legyet!

A 4 légy a szürke bársonyon című filmje talán csak egyetlen szempontból tér el az állat trilógiája előző két darabjától; itt a misztikum már részben megjelenik (igaz, csak egy álom formájában, de értelmet is csak a film utolsó perceiben nyer). Maga a film nem rossz, de sajnos voltak problémáim vele. Az egyik ilyen gondom, hogy tulajdonképpen a gyilkos személye (lehet, hogy csak nekem) aránylag hamar elég egyértelművé válik (valahol a film felénél). Ezt azért tekintem egy Argento-filmnél negatívumként, mert számos olyan filmje készült, ahol szinte az utolsó percekig találgathat a néző a gyilkos kilétéről.

A másik negatívum a gyilkos motivációja. Számomra erőltetettnek hatott, és kissé értelmetlen is, még úgy is, hogy a film végén megpróbálják megmagyarázni. Továbbá az sem kimondottan tetszett, hogy a főhősünket alakító Michael Brandon alakítása nem volt annyira meggyőző, sőt írhatnám azt is, hogy amikor a film nézője szinte már teljesen biztos a gyilkos kilétében, főhősünk még csak nem is sejti. Ezek miatt igencsak nehéz azonosulni vele.

A 4 légy a szürke bársonyon egyáltalán nem lett véres és nagyon izgalmas Argento mű, mégis nézeti magát. Az pedig, hogy a filmben megjelenik Bud Spencer egy apróbb, de annál fontosabb szerepben, mindenképp ad az élvezetéhez egy kis extrát.

krimi | misztikus | thriller

Roberto, egy rockbanda dobosa állandóan furcsa telefonhívásokat kap és észreveszi, hogy pár napja mintha követné őt egy rejtélyes ember. Egy éjszaka sikerül elfognia az... több»

0