2016.09.07 01:11 e-batta Olvasottság: <100x
0

Bár a film John Masters Fojtogatók címmel magyarul is megjelent regénye alapján készült (eredeti megjelenés: 1952), valójában megtörtént eseményeken alapszik. Igaz, hogy a Pierce Brosnan által játszott karakternek William Savage a neve, de 1825-től 1830-ig az Indiai Rendőri Szolgálat ügynöke William Henry Sleemann volt az, aki felszámolta az akkor már századok óta működő titkos szekta a thagík (thugee-k) működését. Ők Káli istennő pusztító formáját imádva emberek százait mészárolták le, egy speciális fojtókendővel, a rúmállal. Útonállók voltak, azok vérengzőbb és vadállatiasabb változatai.

E vakmerő úriembert alakítja Brosnan nagyon jól és hitelesen. Négy helyi nyelvjárást anyanyelvi szinten beszél, mégis nehezen tud beépülni a szekta életébe, és persze neki magának is mocskos dolgokon kell keresztül mennie, hogy végül sikerrel járjon. Az eredmény: több, mint 1400 útonálló elfogása az ország minden területén. Becslések szerint a thágik működésük során közel kétmillió embert gyilkoltak meg bestiális kegyetlenséggel.

A film megpróbál hiteles és korhű lenni, ez hellyel-közzel sikerül is neki, főleg ahol az angol kolónia életét kell bemutatnia, viszont szerintem az indiai falusi életet csak megkarcolta a felszínen (például a szati, ami a film cselekményének idején még törvényes volt, négy évvel később tiltották be. Amúgy a szati érdekes dolog, mert tévesen özvegyégetésnek fordítják, holott szankszrit jelentése: hű; és eredetileg önkéntes alapon működött, később torzult el kényszerítő erejűvé). Ennek ellenére javaslom megnézésre, mert ez ugyan csak egy szeletke India hosszú-hosszú történelméből, mégis meglepően érdekes. Főleg, hogy az író, John Masters (1914–1983) közeli tapasztalatokkal rendelkezett, az indiai brit hadsereg tisztje volt.

64 Gazemberek  (1988)

dráma | kaland | thriller

Gyilkosok egy titkos csoportját ismerhetjük meg, és az embert, aki felfedte kilétüket 1825 Indiájában. több»

0