2019.07.09 22:06 Kóborló Olvasottság: <100x
3

Aligátor a csatornából

Ismét sikerült egy olyan filmes élményt felelevenítenem, aminél magából a filmből szinte alig emlékeztem bármire is, sokkal inkább csak egy-két jelenetére, de azok szinte egytől-egyig beleégtek a tudatomba. Nos, az 1980-ban készített Aligátor című film mind technikailag, mind történetileg, mind pedig színészi alakítások terén egyáltalán nem emelkedik ki az átlagos filmek erdejéből, én mégis egy egyszerű indok miatt kissé felértékelném az átlagnál, ez pedig nem más, mint a már sokszor általam használt gyermekkori filmélmény lenne. Hisz annak idején, amikor még a filmek nagy százalékánál hang alámondás létezett, és a film képi világa is finoman szólva hagyott kivetnivalót maga után, mégis képes volt szórakoztatni, és egy-két ikonikus jelenettel megörvendeztetni (amiket a mai napig elmém egy része tárolt valahol mélyen, várva arra, hogy sok-sok év után újraláthassa ezen pillanatokat, ezek számomra nagy örömömre szolgáltak).

A 70-es évek végére nagymértékben megszaporodtak az úgynevezett állatos horrorfilmek (amit nyíltan elsősorban az 1975-ös Cápa című filmnek köszönhetünk). Sajnálatos módon ezen filmek minőségben szinte megközelíteni sem tudták Spielberg filmjét, de a maga módján mégis szórakoztatók voltak, bár védelmükre mondanám, hogy a Cápával roppant magasra került az a bizonyos képzeletbeli léc. Mint ismert, Spielberg cápás filmje sem volt egy könnyen megszületett alkotás, hisz rengeteg probléma hátráltatta a forgatást, és mivel a technika ez időben még igencsak gyerekcipőben topogott, nem nagyon nevezném egy álomforgatásnak az ekkoriban készített állatos horrorfilmeket. Két dologgal viszont kitűnhettek ezen filmek az átlagból: a színészi alakításokkal (e téren azért nem brillírozik jelen filmünk) és a hangulatteremtéssel (ez viszont egészen rendben volt). Ezzel persze nem azt mondom, hogy, ha valaki most látja majd először jelen filmünket, akkor képesek lesznek akár félelmet is kelteni majd benne az adott jelenetek, nem. Hisz azért ne feledjük, hogy egy közel 40 évvel ezelőtti filmről beszélünk, ami akkor, az időben félelmetes volt, mostanra már egyáltalán nem biztos, hogy vajmi félelmet is ki fog tudni csalni a nézőiből!

Aligátor a csatornából

Számomra valahogy ez a film mindig is az egyik legjobb állatos horrorfilm lesz az úgynevezett B-listás mezőnyből, főleg abban a tudatban, hogy azért megtalálható a filmben egy olyan jelenet is, amit még a mostani horrorfilmek sem biztos, hogy bevállalnának a korhatár besorolás miatt.

78 Alligator  (1980)

horror | sci-fi | thriller

Ramon, az aligátor még kicsiny korában a város csatornarendszerében végzi, miután gazdája dühös apja lehúzza a wc-n. Azonban a kis állatka felcseperedik a kísérleti... több»

3