2025. június 8. és 14. között lehet részt venni a világ egyik legrangosabb animációs filmfesztiválján Annecy-ben, Franciaországban, ahol Magyarország a díszvendég. Hogy miért is? 110 éves a magyar animáció. Egyszerre vagyok örömittas és szomorú, hogy nem lehetek ott, nem nézhetem meg élőben azt a sok különleges animációt, amelyeket tehetséges alkotók világszerte készítenek.
A filmeket a helyszínen, Annecy városában lehet megnézni – mozikban, szabadtéri vetítéseken, szakmai programokon. A Covid ideje alatt létrehoztak egy platformot, és akkor online volt szerencsém a filmek, rövid animációk megtekintéséhez. Remélem, idővel kialakítják ennek a lehetőségét újra, hiszen nem mindenki tud elutazni a helyszínre. Weblapjukon keresztül lehet informálódni a különféle versenyanimációk és diplomafilmek sokaságáról.
Az idei zsűrikben kiemelt szerepe van a magyar alkotóknak is. A fesztivál idén 3 magyar zsűritagot üdvözölhet: Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum vezetője, a Hivatalos játékfilmek kategóriában zsűrizik. Nadja Andrasev a Contrechamp Játékfilmek kategóriában vesz részt. Bucsi Réka, Berlinale-díjas alkotó a Diplomafilmek és Off-Limits rövidfilmek kategóriában. A fesztivál alatt több magyar nagyjátékfilmet is bemutatnak, többek között a Fehérlófiát Jankovics Marcelltől és a Nyocker!-t Gauder Árontól.
A rövidfilmek közül kiemelném Tőkés Anna Az utolsó dobás című diplomafilmjét, mivel ezt láttam hazai fesztiválon már a moziban. A filmjének főhőse, Kata a ritmikus sportgimnasztika-válogatott tagja, ahol szélsőséges edzésmódszereknek vetik alá a versenyzőket. Edzői visszaélésekről hallottam már a közvetlen ismeretségemben is, animáción szóvá tenni ezt eddig még nem láttam.

83 Fehérlófia (1981)
Az avantgarde mese története a nomád törzsek ősi legendáin alapszik. Lélegzetelállító, álomszerű képi világa absztrakt geometriai formákból és a mandala visszatérő... több»
Szereplők: Cserhalmi György, Pap Vera, Szabó Gyula, Szemes Mari, Ferenc Szalma