2020.04.12 13:05 Artemisia Olvasottság: 705x
5

 A filmművészet örök darabja

A közel 4 órát felölelő játékidő némileg szokatlannak számít, azonban egy, az Arábiai Lawrence-hez fogható monumentális eposz oltárán 4 órát feláldozni valójában csekélység.

Sokan egy izgalmas akció-kalandfilmet várva ülnek le megnézi ezt az alkotást, és – noha meglehetősen akció dús és kalandokban bővelkedő történet – elsősorban mégsem a mai néző számára megszokott, szórakoztatásra és tömörségre építő filmet kapnak, ami miatt könnyen elavultnak minősítik. Ez azonban nem állja meg a helyét, mert helyette igazi művészetet kapunk, egy igazi, epikus hőskölteményt,egy hiteles történelmi drámát, egy kegyetlenül őszinte háborús filmet, és természeten egy rendkívüli ember gondolataiba, érzelmeibe és életkörülményeibe, hőstetteibe is betekintést nyerhetünk.

 A filmművészet örök darabja

Ez persze nem jelenti azt, hogy maga a cselekmény unalmas, vontatott lenne, vagy háttérbe szorulna. Hitelesen beszámol az arab felkelés politikai és ideológiai hátteréről, ecseteli az arab kultúrát és annak találkozását a nyugati civilizációval, kitér a felkelés vázát alkotó fő offenzívákra, hadmozdulatokra és fegyveres összeütközésekre, a felkelők szociális, lelki-érzelmi, sőt higiéniás viszonyaira, az utánpótlások minőségére is. Ugyanakkor a történelmi események mögött álló emberekről sem feledkezik meg, és itt méltatnám a film egy másik kiemelkedő érdemét: a mesteri karakterábrázolást.

Ikonikus karakterei a film révén másodszor is bevonultak a történelembe, olyan eleven szellemiséggel jelenti meg többek között Sherif Alit, Feisal herceget és magát Arábiai Lawrence-t. A felvilágosult arab fejedelmeket érzékeny, kiforrott egyéniséggel rendelkező emberekként mutatja be, híven számol be a köztük és Lawrence között szövődő őszinte barátságról, nem skatulyázza be az arab embereket a származásuk alapján.

Pótolhatatlan mesterműről beszélünk tehát, a filmművészet állandó, örök darabjáról.

dráma | életrajzi | háborús | kaland | történelmi

T. E. Lawrence (Peter O'Toole) hadnagyként szolgált a Brit Hadseregben. A feladata térképek kiszínezése volt, ám egyszer megkapja élete megbízását, egy megfigyelői munkát. A... több»

5