Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
82%

Arábiai Lawrence (1962)

Lawrence of Arabia
Filmadatlap
 
28
Szereplők
11
Vélemények
15
Képek
4
Videók
 
Artemisia   2020. 04. 12.

legújabb vélemény

A filmművészet örök darabja

A közel 4 órát felölelő játékidő némileg szokatlannak számít, azonban egy, az Arábiai Lawrence-hez fogható monumentális eposz oltárán 4 órát feláldozni valójában csekélység. Sokan egy izgalmas akció-kalandfilmet várva ülnek le megnézi ezt az alkotá... teljes kritika»

 
Deku   2017. 12. 23.

Fogalmam se volt róla, hogy merre halad a történet. Kaptam a fejem jobbra majd balra de én nem vágtam a helyzetet. Erre mondom én azt, hogy valamit így is lehet csinálni. Mert ez sajnos nagyon el lett szúrva.


 
NorbiP   2017. 03. 12.

Nem tudtam teljes mértékben élvezni, mivel sokkal hosszabb volt a kelleténél. Az vitathatatlan, hogy Peter O'Toole nagyot alakított, főleg, hogy ez volt a debütálása.

 
juhasz-david93   2016. 01. 26.

A filmtörténet hallhatatlan klasszikusa, csak szuperlatívuszokban lehet beszélni róla. Nem értek egyet azokkal, akik szerint elavult: egy film minőségére semmiféle hatással nincs a kora (negatív irányban).

 
Laci000   2015. 05. 22.

Hét Oscar ide vagy oda, helyenként vontatott, máshol feleslegesen bő lére eresztett történet, hihetetlenül hosszú. Hamarabb kellett volna megnéznem, akkor talán más lenne a véleményem.

 
Zénó   2017. 12. 21.

A film lényegét ugyan értettem, mégis összességében hiányérzetem maradt, miért, kiket támadott meg és ehhez hasonló részletkérdések kavarogtak a fejemben. Elhiszem, hogy a 60-as évek elején egy ilyen monumentális filmet megoldani és vászonra vinni em... több»

 
Henczi   2015. 05. 25.

Az biztos hogy ez a film ma is megállja a helyét , szórakoztató izgalmas időtálló. Néhol kissé lassú cselekményü de összességében remek alkotás amit látni kell!

Galéria (15)

Anthony Quinn
Peter O'Toole
Omar Sharif
Alec Guinness
Omar Sharif
Peter O'Toole
Anthony Quinn
Alec Guinness

Videók (4)

A film összbevétele 77 324 144 dollár volt (imdb.com).

 

Lawrence eredeti foglalkozása régész volt.

(Artemisia )
 

Lawrence törvénytelen gyermekként látta meg a napvilágot, apja Chapman bárója volt, azonban erről Lawrence csak az apja halála után szerzett tudomást.

(Artemisia )
 

T. E Lawrence halálos balesetével kapcsolatban gyakran emlegetnek egy gyanús fekete autót, ami a közelben volt, és szerepe lehetett a balesetben, azonban a 2 kerékpáros fiú, akiket Lawrence nagy sebességgel ki akart kerülni, azt állítja, hogy nem láttak fekete autót a közelben.

(Artemisia )
 

T. E Lawrence egy Brough Superior SS100 motoron veszített életét, melyet V. Györgynek becézett.

(Artemisia )
 

T. E Lawrence és az őt alakító Peter O'Toole között jelentős magasság különbség volt, Lawrence mindössze 166 cm volt.

(Artemisia )
 

A forgatókönyvön 3 évig dolgoztak, a forgatás 2 évet vett igénybe.

(Artemisia )
 

A magyar származású brit filmrendező, Korda Sándor már az 1930-as évek elején meg akarta filmesíteni Arábiai Lawrence történetét.

(Artemisia )
 

Lawrence többször keveredett kémkedés gyanújába, távozása után az arab térségben árulónak bélyegezték.

(Artemisia )
 

Az 1935. május 13-án bekövetkezett, sokat vitatott motorbaleset, melyben T. E. Lawrence életét vesztette, annyira nagy visszhangot váltott ki, hogy szerepe volt a bukósisak kifejlesztésében és kötelezővé tételében.

(Artemisia )
 

T. E. Lawrence nagy szenvedélye volt a motorkerékpározás, visszavonulása után minden idejét ennek szentelte.

(Artemisia )