Meghalt az Arábiai Lawrence színésze, Zia Mohyeddin

91 éves korában elhunyt Zia Mohyeddin színész.

“Szomorú, hogy egy sok szép tulajdonsággal rendelkező ember távozott a társadalomból. Zia Mohyeddin hangja tovább fog szólni a szívünkben és az elménkben” - írta egy nyilatkoztatban Shehbaz Sharif pakisztáni miniszterelnök a színész halálával kapcsolatban.

Mohyeddin 1931-ben született a brit-indiai Lylallpurban (ma Faisalabad). Az 1950-es évek elején a londoni Királyi Színművészeti Akadémián tanult folytatta tanulmányait, első szerepeit pedig olyan darabokban kapta, mint a Julius Caesar és a Hosszú út az éjszakába.

Legismertebb filmes alakításai az Arábiai Lawrence, a Sammy Going South, a Khartoum - A Nílus városa, a Partition és a A szuperágyú című produkciókban láthatók. Az 1960-as évek végén visszatért Pakisztánba, majd a PTV-n a The Zia Mohyeddin Show műsorvezetője volt.

Az 1970-es évek végén visszatért az Egyesült Királyságba, miután nézeteltérések támadtak Zia-ul-Haq tábornok katonai rezsimjével, és a Central Television (ma ITV) számára a Here and Now (1986-1989) című multikulturális műsort készítette.

2005-ben Pervez Musharraf, Pakisztán akkori elnöke felkérte Mohyeddint a karacsi Nemzeti Előadóművészeti Akadémia megalapítására, amelynek a színész haláláig tiszteletbeli elnöke maradt.

Mohyeddin 2012-ben megkapta a Hilal-e-Imtiaz kitüntetést, amely a második legmagasabb polgári kitüntetés Pakisztánban. A színész egy karacsi kórházban, halálának hírét családja közölte a nyilvánossággal.

Nyugodjon békében!