![]()
A Jó és a Rossz harca,:üldözik egymást, elkerülik, majd megismerkednek egy semleges helyen, és megbeszélik, hogy ők a legjobbak a saját szakmájukban, és nem félnek semmitől – főleg nem a másiktól. Ha kell, gondolkodás nélkül lőnek majd. A vadász és a vad, de a vad itt egy fenevad bankrabló, a vadász pedig egy igazi kopó. A film legvégén odanyújtja a kezét a rablógyilkos a nyomozó hadnagynak, és ő megfogja, mert egyenlő küzdelemben győzte le, és tisztelte ezért. És tudja a nyomozó, hogy neki sincs sokkal több veszteni valója, hiába áll a törvény/jó oldalán. Csak a komoly bűnözők elfogása/kiiktatása élteti és érdekli! A harmadik felesége végül megérti, és hagyja elmenni "vadászni".
Örök, komoly téma volt ez mindig: bűnözöl, hogy független légy a világtól/társadalomtól/munkarendszertől, de soha nem leszel igazán szabad, mert a nyomodban mindig lesz egy rendőr; elbújhatsz rövid időre, de végleg soha.
![]()
Módszeres, hidegvérű, megfontolt, fontossági sorrend szerint dolgozik, ilyen egy profi bűnöző. És egy hasonlóan profi nyomozó szükséges az elfogásához. Amúgy igazi vezéregyéniség Neil, rendezi a sorsát minden bandatagnak, és még a tévelygő feleségének is; fontos, hogy tartsanak össze, akik ebbe belekerülnek. Elintézi az üzletembert is, és végül a beteg elméjű volt résztvevőt, aki elárulta őket.
A nagy utolsó rablásuk amúgy gyorsan és pontosan sikerül, de amint kimennek a menekülőautójukhoz, és indulnának, sajnos addigra odaér a rablási osztály felfegyverkezve.
Sokszor megnéztem már, és gyakran szurkoltam a rablóknak, hogy a bankban végül is lövés nélkül megszerezték a pénzkötegeket – nem támadtak rá senkire, elmehettek volna, és befejezhették volna a bűnözői életüket, különválnak stb. De nem így lett. Ezért ilyen nagyon hosszú ez a film, 2 óra 50 perc, ez rengeteg, nem is szokott ennyire elnyúlni a hasonló történet... De sok szál fut, beépülő modulok és azok lezárásai.
A néger sofőrnek is szurkoltam, hogy sikerüljön majd, megérdemli a pénzt, és új életet kezdhetne a barátnőjével. Főleg, hogy a rendszer a sitteseket hátrányosan kezeli és sz@rba veszi. Tud főzni, de a büfétulaj takarítónak veszi fel; persze a nő beszél vele valahogy, és hamar sütheti az egyszerű ételeket, de továbbra is gályázva és kizsákmányolva – túlhajtva. Szerintem, aki kicsit botlik meg az életben, azt ne ekkora megvetéssel és lenézéssel kezeljük. Bár nem egyszerű a költözés, de ilyenkor megoldás lehet, hogy vidékebbre menjen a frissen szabadult, ahol nem ítélik el ennyire.
Ez a film ihlette több GTA küldetését! IV és V-ben is benne van ez a bankrablás és az utána utcán menekülés. Amúgy a Tolvajok városa filmben is így menekül Boston kicsi utcáin Ben Affleck és Jeremy Renner.
92 Szemtől szemben (1995)
Rendőr és rabló mesteri játszmája. Vincent Hanna, a Los Angeles-i detektív fegyveres rablók után nyomoz. A nyomok Neil McCauley bandájához vezetnek, aki éppen a következő... több»