2021.02.27 17:59 JcWh Olvasottság: <100x
2

30 évig készülő film

Szép csendben megjelent az egyik streamingszolgáltatón ez a nagyon körülményes, de egyedi keletkezéstörténettel rendelkező film, amit 1990-ben forgattak, majd többszöri újravágások és bemutatók után fiókba rakták. Pár éve újra előkerült a fiókból, és az eredeti színészgárdával, új jelenetekkel kiegészítve véglegesen elkészültnek nyilvánították.

Az újonnan forgatott keretsztorival összesen három idősíkon játszódik a film: 1944-ben, 1962-ben és 1986-ban. A középpontban egy második világháborús kém titka és az ahhoz fűződő stressz-szindrómája áll, ami az utána következő két generáció életére is hatással volt. Lassan csordogáló történetben bontakozik ki a titok és a film üzenete, ami ízléses érzelmi töltettel is kiegészül a végén. Egyszerű, de hatásos dráma-thriller, ami szép aprólékosan körbejárja központi témáját.

30 évig készülő film

Nekem külön örömet és meghatódottságot okozott, hogy egyik kedvenc színészemet, Alan Batest (aki 2003-ban hunyt el) egy 2020-ban jegyzett filmben láthattam, és nem is csalódtam az alakításában. Bates hatalmas energiákat mozgat meg a felszín alatt, amit aztán nagyon visszafogottan, mégis nagyon érzékletesen fejez ki arcmimikájával és szemjátékával. Hiába, ő egy régi, egyre inkább letűntnek látszó színésziskola növendéke volt.

Portugália gyönyörű fényképezése és a hangulathoz passzoló, visszafogott zenei alap is említést érdemel, külön kiemelve a csodálatos vége főcímdalt. Nem mondom, hogy jelentősen kiemelkedik a mai kínálatból, de van egy különleges "íze" a filmnek, nem is beszélve az említett háttértörténetéről, ami miatt többet kéne, hogy halljunk róla. Készítettem a filmhez magyar feliratot, akit érdekel.

50 Shuttlecock  (2020)

thriller

A második világháborús hős, James Prentis őrnagy (Alan Bates) temetésén fia, John (Lambert Wilson) megosztja saját fiával apja egy sötét titkát, ami több mint húsz éve... több»

2