2019.02.17 22:52 Filmdoki Olvasottság: 165x
0

Az akciófilmek ősapja

A '80-as '90-es évek volt az akciófilmek virágkora. Legyen szó az izomtó duzzadó kemény fiúkról, vagy az eszüket használó hősökről, ez a két évtized számos ikonikus alakot tett le az asztalra. Azonban John McClane, Martin Riggs, Tango és Cash és egy csapat más figura jó eséllyel nem született volna meg, ha 1971-ben nem lép színre Piszkos Harry. Don Siegel mozija alapjaiban reformálta meg az akciófilmeket, és mintegy lefektette annak modern alapjait.

A címszereplőt nyugodtan nevezhetjük az imént említett karakterek nagyapjának is. Harry Callahan öntörvényű, keménykötésű zsaru, aki gyorskajákon él, előszeretettel ad szót véleményének, de a szavakon kívül Magnumjával is jól bánik. Persze számos mára már jól ismert jelenet is visszaköszön a filmben. Hogy egy példát említsek: Az élet mindig drága ikonikus telefonok közötti futkorászása már itt is feltűnik. Maguk az akciók is kőkemények, a film korához képest meglepően erőszakos darab.

Az akciófilmek ősapja

A Piszkos Harry azonban nem csak emiatt jelentős alkotás. Egy igazi korlenyomat, hiszen tökéletesen reflektál készítési idejének alapvető problémáira. Az állampolgárok ugyanis egyre nyugtalanabbak voltak a fokozódó bűnözés miatt, a rendszert pedig tétlennek látták. Az erőszak már nem csak a mozivásznakon, hanem a híradókban, újságcikkekben is mindennapossá vált. Olyan elvetemült emberek kószáltak szabadon, mint a Zodiákus gyilkos. Siegel ezt a kaotikus állapotot mutatja be, és azt, hogy mi erre a gyógyír. Egy olyan rendőr, mint Harry Callahan, akit jóformán csak az a bizonyos jelvény különböztet meg azoktól, akiket üldöz. Harry nyíltan kritizálja a rendszert, csöppet sem izgatja, ha a bűnös jogai sérülnek, hiszen az sem sokat törődött az áldozatéval. Nagyon beszédes a film befejezése is, amikor Harry eldobja jelvényét.

A Piszkos Harry a '70-es évek egyik legjobb amerikai filmje. Nyers, erőszakos és elgondolkodtató. Az évek során jöttek aztán szép számmal a folytatások, ám szerintem egyik sem volt képes ezt a zsenialitást megismételni.

akció | krimi | thriller

A film 1971-ben játszódik San Fransiscóban, ahol egy Skorpió (Andrew Robinson) néven ismert ámokfutó szedi áldozatait. A Skorpió embereket gyilkol vagy ejt fogságba, hogy aztán... több»

0