2020.12.17 19:25 Zoltán384279 Olvasottság: 193x
2

Aki hülye, haljon meg!

A Yorkshire-i Hasfelmetsző történetét már régen ismerem, talán még gyerekkoromban olvastam róla egy hasonló esetekről szóló könyvben. Ez a sorozat nagyon jól bemutatja, amit a könyv nem tud. Korhű felvételek, szemtanúk, nyomozásban résztvevők és családtagok beszámolói láthatók benne. Ez a könyvekben ugye nem megoldható. Persze millió ilyen sorozatot láthatunk dokumentumcsatornákon. Mindig ugyanaz. Sorozatgyilkos, nyomozás, letartóztatás, büntetés.

Viszont a megszokott amerikai sorozatgyilkosok helyett itt Angliában járunk, és itt látható az igazi különbség. Ami már a könyvekben is feltűnő nekem, hogy nem igazán jellemző erre az országra a gyilkosságsorozat. Főleg nem egy embertől. Úgy emlékszem, összesen ez a két eset volt a könyvben. Volt egy Hasfelmetsző az 1880-as évekből, meg egy 100 évvel később.

Lehet, hogy kicsit morbid lesz a kifejezés, de ebből a dokumentumfilmből az jött le nekem, hogy mennyire hülyék az angolok. Nemcsak a rendőrség, hanem az egész nép. Lehet, pont azért, mert nincsenek hozzászokva az ilyen típusú gyilkosságokhoz.

Vegyük a rendőrség munkáját! Jó hosszú ideig nem érdekli őket a dolog, mert a prosti nem számít embernek. Nem baj, ha kevesebb van belőle. Aztán minden bizonyíték ellenére egy olyan hangfelvétel a nyomozás legfőbb alapja, amin nem is a gyilkos beszél. Az, hogy többen felismerik, nem számít. Az akcentus a fontos, nem az arc.

Jöjjenek a hölgyek! Ennyi idiótát a világon nem láttam még. "Nem számít, hogy kinyírhatnak, szabad vagyok, inni, bulizni akarok, ne mondják meg nekem, mikor menjek haza!" A filmben egy szóval nem mondja senki, hogy férfi kísérővel kell mászkálni éjszaka. Azt mondták nekik, hogy ne menjenek egyedül sehova. 2-3 lány együtt már nem egyedül van. De csak azért is egyedül mászkálnak. Ahelyett, hogy pár barátnő összeállna, ha bulizni akar. Hát erre mondtam azt, hogy "aki hülye, haljon meg".

A sorozat nagyon jól bemutatja az egész sztorit, de nekem inkább azért tetszett, mert láttam, mennyi különbség van több ország nyomozása között. Ja, és megerősített abban az eddigi szilárd meggyőződésemben, hogy Nagy-Britannia nem épp az intelligencia hazája.

dokumentum | krimi

Minden férfi gyanúsított volt, és egy nő sem érezhette magát biztonságban abban az öt évben, amikor a Yorkshire-i hasfelmetsző garázdálkodott Angliában. 13 nő vesztette... több»

2