2017.02.26 01:00 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
1

Egészen új filmélmény

Bevallom, óriási elmaradásom van a japán képregény és rajzfilmes világgal, s ez különösen igaz Hayao Miyazaki elképesztő munkásságával kapcsolatban, ám jobb később, mint soha alapon úgy döntöttem, hogy a Nauszikával kezdem ennek az egészen egyedi filmes kultúrkörnek a pótlását. S amin a legjobban meglepődtem: az én főleg Disney, Pixar, s néhány magyar rajzfilmen nevelkedett ízlésemet annyira elvarázsolta ez a film, hogy azt elképzelni sem tudtam!

Teljesen más filmélményt kaptam, mint egy amerikai, vagy egy európai animációs alkotástól, de azt kell mondanom, hogy néha igenis szükség van ilyenre! Nem rövid, de egy percre sem válik unalmassá, a főhősnő karaktere olyan részletgazdagon van kidolgozva, mintha egy komolyabb drámából lépett volna elő, nagyon találó mondanivalója van, de nem válik didaktikussá, s közben ügyesen építi be a történetébe a különböző kulturális hatásokat. Még a humora (igen, az is van benne!) is egészen egyedi. Kiváló zenehasználat, amely képes jelenetről jelenetre más-más jelleget felvonultatni, de mégse lesz széteső, ha kell a vonósok lírája dominál, de ha kell, akkor a modern, elektronikus hangzás kerül előtérbe.

Egészen új filmélmény

Ami az egész filmmel kapcsolatban a legfontosabb: átjön az a fajta háborúellenes és természetközpontú gondolkodás, amely nagyon is jellemző Miyazaki munkáira, s mindehhez szorosan kapcsolódik a repülés motívuma (ez hol negatív jelentéstartalommal, pl. háborúval és emberáldozattal, hol pozitív jelentéstartalommal, pl. felfedezéssel és kalanddal fonódik össze).

A Nauszika - A szél harcosairól bátran elmondható, hogy több mint egy egyszerű mese, mégis olyan módon közli üzenetét, amelyet a gyerekek is megérthetnek. Számomra pedig egy új rajzfilmhőst adott: magát Nauszikát, az elképesztő hitével és eltökéltségével, no meg a nagyon aranyos társával, a rókamókussal.

animáció | fantasy | kaland | sci-fi

A világot hatalmas katasztrófa rázta meg, aminek következtében az emberiség nagy része kipusztult. Csak apró területeken vannak túlélők, akik folyamatosan harcban állnak... több»

1