Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
86%

Nauszika - A szél harcosai (1984)

Kaze no tani no Naushika
Filmadatlap
 
34
Szereplők
14
Vélemények
13
Képek
1
Videók

Galéria (13)

Videók (1)

 
gyjudit   2019. 06. 03.

legújabb vélemény

1

Az üzenettel, repülőkkel és a hangulattal, úgy vélem ez a film kijelölte az utat amit Miyazaki bejárt végül. Szeretettel készül alkotás igazi lélekkel

 
ArpiHajdu és Réci   2017. 02. 26.

1
Egészen új filmélmény

Bevallom, óriási elmaradásom van a japán képregény és rajzfilmes világgal, s ez különösen igaz Hayao Miyazaki elképesztő munkásságával kapcsolatban, ám jobb később, mint soha alapon úgy döntöttem, hogy a Nauszikával kezdem ennek az egészen egyedi fil... teljes kritika»

 
Lamboh   2017. 10. 17.

1

A Ghibli stúdió egyik legjobb műve lett. Tanulságos alkotás, érdemes oda figyelni rá. Bár nem ez a kedvencem a stúdiótól, de egyértelműen a jobbak közé tartozik - minden téren.

 
MKristijan   2019. 02. 19.

1
Közeleg a pusztulás tengere

Már 1984-ben tisztában volt vele Hayao Miyazaki, hogy mi várhat az emberiségre. Persze a jelenlegi állapot a Földön nem ennyire radikális, de bőven érezhetjük a súlyát. Sajnos a korosztályomban legtöbben Disney-re vagy más amerikai gyártású agymosó "mesére" szocializálódtunk és Miyazaki filmjei nem is jutottak el hozzánk. Egy tv csatornán sem láttam ezeket a rajzfilmeket és számomra érthetetlen. Nem indokolja semmi, hogy ne lennének odavalók. A magyar rajzfilmek persze alapok, de mellettük számos külföldi darab is helyet kaphatna, köztük ez is. Látásmódunk és gondolkodás módunk is nagyban javulna. A fő szempont a szennyezett világ, a másodlagos probléma a népek háborúja, amit azzal indokolnak, hogy az ő vezetésük alatt megtisztulna a bolygó. Közben figyelmen kívűl hagyják a föld és a természet szavát. Ennek tolmácsolására jön a címszereplőnk. Sokszor nem tudom egyes háttérzenék amik felcsendülnek a filmben valóban indokoltak-e, de eredetik az biztos. A soundtrack-je fülbemászó, nyugtató szükségszerű. Imádtam minden pillanatát. Örülök annak hogy rábukkantam és találtam végre egy olyan rajzfilmet, hosszú idő után újra, ami okot adott arra hogy elgondolkodjak, és jóleső emlékkel emlékezzek vissza rá. Ritka manapság. Sok Miyazaki alkotás vár még, egyiket sem fogom kihagyni, csak bátorítani tudlak benneteket, kövessetek ti is.

 
vivikejencikelara   2017. 05. 30.

1

Annyira nagyon különlegesek ezek a japán mesék, mindegyiknek meg van a maga mondanivalója.Teljesen átvisz egy másik elképesztő világba. A film készítő minden egyes filmjével a békét akarja közvetíteni. Nauszika az én szememben maga a megtestesült béke.Aranyos kis mese.

 
Deku   2017. 12. 24.

0

Nos nekem ez a fajta animációs film kifejezetten tetszik. Elsősorban említeném a kifinomult rajzolási technikát ami ennél elengedhetetlen. A sztori nagyon szerethető és könnyed hangulatú.

 
harnas1207   2018. 12. 07.

0

Miyazaki filmjei közül ez tetszett talán legjobban eddig. A téma sötét és inkább szól a felnőtteknek. Tetszik a mondanivalója és a Föld pusztulásának metaforája.

A film összbevétele 495 770 dollár volt (imdb.com).

 

Nauszika siklórepülőjének a neve (Mehve) a német Möwe szóból származik, amely sirályt jelent.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Magyarországon először 1987-ben mutatták be a filmet, mégpedig A szél harcosai címmel (a Nauszikát lehagyták).

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az Ohmu (amely az O-mushi szó rövidebb változata) a japán nyelvben azt jelenti: A rovarok királya.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Hayao Miyazakinak annyira nem tetszett a film nemzetközi vágása, hogy küldött egy szamurájkardot a Disney-nek, és egy cetlit: "semmi vágás!"

(kázsé)
 

A katonai repülőgépeknek egy sárga csík látható a szárnyukon. Ehhez hasonló jelzés volt látható a hitleri Németország katonai repülőgépein.

(kázsé)