Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
88

Nauszika - A szél harcosai (1984)

Kaze no tani no Naushika
Filmadatlap
 
35
Szereplők
13
Vélemények
13
Képek
1
Videók
 
ArpiHajdu és Réci   2017. 02. 26.

Bevallom, óriási elmaradásom van a japán képregény és rajzfilmes világgal, s ez különösen igaz Hayao Miyazaki elképesztő munkásságával kapcsolatban, ám jobb később, mint soha alapon úgy döntöttem, hogy a Nauszikával kezdem ennek az egészen egyedi filmes kultúrkörnek a pótlását. S amin a legjobban meglepődtem: az én főleg Disney, Pixar, s néhány magyar rajzfilmen nevelkedett ízlésemet annyira elvarázsolta ez a film, hogy azt elképzelni sem tudtam! Teljesen más filmélményt kaptam, mint egy amerikai, vagy egy európai animációs alkotástól, de azt kell mondanom, hogy néha igenis szükség van ilyenre! Nem rövid, de egy percre sem válik unalmassá, a főhősnő karaktere olyan részletgazdagon van kidolgozva, mintha egy komolyabb drámából lépett volna elő, nagyon találó mondanivalója van, de nem válik didaktikussá, s közben ügyesen építi be a történetébe a különböző kulturális hatásokat. Még a humora (igen, az is van benne!) is egészen egyedi. Kiváló zenehasználat, amely képes jelenetről jelenetre más-más jelleget felvonultatni, de mégse lesz széteső, ha kell a vonósok lírája dominál, de ha kell, akkor a modern, elektronikus hangzás kerül előtérbe. Ami az egész filmmel kapcsolatban a legfontosabb: átjön az a fajta háborúellenes és természetközpontú gondolkodás, amely nagyon is jellemző Miyazaki munkáira, s mindehhez szorosan kapcsolódik a repülés motívuma (ez hol negatív jelentéstartalommal, pl. háborúval és emberáldozattal, hol pozitív jelentéstartalommal, pl. felfedezéssel és kalanddal fonódik össze). A Nauszika - A szél harcosairól bátran elmondható, hogy több mint egy egyszerű mese, mégis olyan módon közli üzenetét, amelyet a gyerekek is megérthetnek. Számomra pedig egy új rajzfilmhőst adott: magát Nauszikát, az elképesztő hitével és eltökéltségével, no meg a nagyon aranyos társával, a rókamókussal.

 
Lamboh   2017. 10. 17.

A Ghibli stúdió egyik legjobb műve lett. Tanulságos alkotás, érdemes oda figyelni rá. Bár nem ez a kedvencem a stúdiótól, de egyértelműen a jobbak közé tartozik - minden téren.


 
Deku   2017. 12. 24.

Nos nekem ez a fajta animációs film kifejezetten tetszik. Elsősorban említeném a kifinomult rajzolási technikát ami ennél elengedhetetlen. A sztori nagyon szerethető és könnyed hangulatú.

 
MKristijan   2019. 02. 19.
Közeleg a pusztulás tengere

Már 1984-ben tisztában volt vele Hayao Miyazaki, hogy mi várhat az emberiségre. Persze a jelenlegi állapot a Földön nem ennyire radikális, de bőven érezhetjük a súlyát. Sajnos a korosztályomban legtöbben Disney-re vagy más amerikai gyártású agymosó "mesére" szocializálódtunk és Miyazaki filmjei nem is jutottak el hozzánk. Egy tv csatornán sem láttam ezeket a rajzfilmeket és számomra érthetetlen. Nem indokolja semmi, hogy ne lennének odavalók. A magyar rajzfilmek persze alapok, de mellettük számos külföldi darab is helyet kaphatna, köztük ez is. Látásmódunk és gondolkodás módunk is nagyban javulna. A fő szempont a szennyezett világ, a másodlagos probléma a népek háborúja, amit azzal indokolnak, hogy az ő vezetésük alatt megtisztulna a bolygó. Közben figyelmen kívűl hagyják a föld és a természet szavát. Ennek tolmácsolására jön a címszereplőnk. Sokszor nem tudom egyes háttérzenék amik felcsendülnek a filmben valóban indokoltak-e, de eredetik az biztos. A soundtrack-je fülbemászó, nyugtató szükségszerű. Imádtam minden pillanatát. Örülök annak hogy rábukkantam és találtam végre egy olyan rajzfilmet, hosszú idő után újra, ami okot adott arra hogy elgondolkodjak, és jóleső emlékkel emlékezzek vissza rá. Ritka manapság. Sok Miyazaki alkotás vár még, egyiket sem fogom kihagyni, csak bátorítani tudlak benneteket, kövessetek ti is.

 
vivikejencikelara   2017. 05. 30.

Annyira nagyon különlegesek ezek a japán mesék, mindegyiknek meg van a maga mondanivalója.Teljesen átvisz egy másik elképesztő világba. A film készítő minden egyes filmjével a békét akarja közvetíteni. Nauszika az én szememben maga a megtestesült béke.Aranyos kis mese.

 
Miyazaki ugyanakkor egy nagyon egyedi, és ilyen szempontból mindenképpen klasszikusnak mondható művel ajándékozott meg minket, amelynek üzenete tulajdonképpen még a mai napig is érvényes. több»
 

Nauszika siklórepülőjének a neve (Mehve) a német Möwe szóból származik, amely sirályt jelent.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Magyarországon először 1987-ben mutatták be a filmet, mégpedig A szél harcosai címmel (a Nauszikát lehagyták).

(ArpiHajdu és Réci )
 

Az Ohmu (amely az O-mushi szó rövidebb változata) a japán nyelvben azt jelenti: A rovarok királya.

(ArpiHajdu és Réci )


  Előzetes A film adatlapja
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.