Játssz egy Nintendo Switch-ért ·  Fórum Login  
86

Nauszika - A szél harcosai (1984)

Kaze no tani no Naushika
Filmadatlap
 
35
Szereplők
14
Vélemények
13
Képek
1
Videók
 
gyjudit   2019. 06. 03.

legújabb vélemény

Az üzenettel, repülőkkel és a hangulattal, úgy vélem ez a film kijelölte az utat amit Miyazaki bejárt végül. Szeretettel készül alkotás igazi lélekkel

 
ArpiHajdu és Réci   2017. 02. 26.

Egészen új filmélmény

Bevallom, óriási elmaradásom van a japán képregény és rajzfilmes világgal, s ez különösen igaz Hayao Miyazaki elképesztő munkásságával kapcsolatban, ám jobb később, mint soha alapon úgy döntöttem, hogy a Nauszikával kezdem ennek az egészen egyedi filmes kultúrkörnek a pótlását. S amin a legjobban meglepődtem: az én főleg Disney, Pixar, s néhány magyar rajzfilmen nevelkedett ízlésemet annyira elvarázsolta ez a film, hogy azt elképzelni sem tudtam! Teljesen más filmélményt kaptam, mint egy amerikai, vagy egy európai animációs alkotástól, de azt kell mondanom, hogy néha igenis szükség van ilyenre! Nem rövid, de egy percre sem válik unalmassá, a főhősnő karaktere olyan részletgazdagon van kidolg... több»


 
Lamboh   2017. 10. 17.

A Ghibli stúdió egyik legjobb műve lett. Tanulságos alkotás, érdemes oda figyelni rá. Bár nem ez a kedvencem a stúdiótól, de egyértelműen a jobbak közé tartozik - minden téren.

 
Deku   2017. 12. 24.

Nos nekem ez a fajta animációs film kifejezetten tetszik. Elsősorban említeném a kifinomult rajzolási technikát ami ennél elengedhetetlen. A sztori nagyon szerethető és könnyed hangulatú.

 
MKristijan   2019. 02. 19.

Közeleg a pusztulás tengere

Már 1984-ben tisztában volt vele Hayao Miyazaki, hogy mi várhat az emberiségre. Persze a jelenlegi állapot a Földön nem ennyire radikális, de bőven érezhetjük a súlyát. Sajnos a korosztályomban legtöbben Disney-re vagy más amerikai gyártású agymosó "mesére" szocializálódtunk és Miyazaki filmjei nem is jutottak el hozzánk. Egy tv csatornán sem láttam ezeket a rajzfilmeket és számomra érthetetlen. Nem indokolja semmi, hogy ne lennének odavalók. A magyar rajzfilmek persze alapok, de mellettük számos külföldi darab is helyet kaphatna, köztük ez is. Látásmódunk és gondolkodás módunk is nagyban javulna. A fő szempont a szennyezett világ, a másodlagos probléma a népek háborúja, amit azzal indokolnak, hogy az ő vezetésük alatt megtisztulna a bolygó. Közben figyelmen kívűl hagyják a föld és a természet szavát. Ennek tolmácsolására jön a címszereplőnk. Sokszor nem tudom egyes háttérzenék amik felcsendülnek a filmben valóban indokoltak-e, de eredetik az biztos. A soundtrack-je fülbemászó, nyugtató szükségszerű. Imádtam minden pillanatát. Örülök annak hogy rábukkantam és találtam végre egy olyan rajzfilmet, hosszú idő után újra, ami okot adott arra hogy elgondolkodjak, és jóleső emlékkel emlékezzek vissza rá. Ritka manapság. Sok Miyazaki alkotás vár még, egyiket sem fogom kihagyni, csak bátorítani tudlak benneteket, kövessetek ti is.

 
Miyazaki ugyanakkor egy nagyon egyedi, és ilyen szempontból mindenképpen klasszikusnak mondható művel ajándékozott meg minket, amelynek üzenete tulajdonképpen még a mai napig is érvényes. több»

A film összbevétele 495 770 dollár volt (imdb.com).

 

Nauszika siklórepülőjének a neve (Mehve) a német Möwe szóból származik, amely sirályt jelent.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Magyarországon először 1987-ben mutatták be a filmet, mégpedig A szél harcosai címmel (a Nauszikát lehagyták).

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az Ohmu (amely az O-mushi szó rövidebb változata) a japán nyelvben azt jelenti: A rovarok királya.

(ArpiHajdu és Réci)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.