2019.04.09 20:55 Filmdoki Olvasottság: 289x
0

Mindenki egyért!

A Khan haragja zajos sikert aratott, imádták a nézők, és a kritikusok is elismerték. Jómagam is Meyer filmjének hatására kezdtem egyre inkább megszeretni ezt az univerzumot, így kíváncsian vártam a következő felvonást, melyet maga Mr. Spock, azaz Leonard Nimoy rendezett. A Star Trek III. - Spock nyomában nálam ugyanabban a betegségben szenvedett hosszú ideig, mint az első epizód: több idő kellett, hogy ráérezzek, elismerjem érdemeit. Így ma már nem csak egy köztes epizódnak tartom, hanem egy jól összerakott, izgalmas kaland sci-finek, mely mind a mai napig nem kapja meg azt a figyelmet, amit érdemelne.

Számomra nagyon tetszett, hogy ezúttal megfordul az előző rész gondolatmenete. Ott ugye Spock arról beszél, hogy a többség igénye fontosabb a kevesekénél. Jelen helyzetben azonban a legénység képes bármit feláldozni, hogy megmentsen egy olyan embert – vagy jelen esetben vulkánit –, aki számukra fontos. Emiatt lehetséges az, hogy bármennyire is bőrlehúzásnak hat elsőre a film alaphelyzete, a karaktermotivációk és a mögöttes tartalom miatt nem érezzük annak. Nimoy ugyanis olyan mindennapos kérdéseket jár körbe, mint a barátság és az összetartás fontossága. Elszomorító, hogy a mai világban hamarabb kapnak össze az emberek, mintsem segítsenek egymásnak, így lassacskán a Star Trek ezen része is utópia lesz. A helyzet emellett lehetőséget ad arra, hogy tovább mélyítsék a Kirk-Spock-McCoy trió kapcsolatát. Itt leginkább Kirk árnyalódik, aki amennyit nyer, annyit veszít.

Mindenki egyért!

A mozifilmekben itt kapnak először nagyobb teret a klingonok, olyannyira, hogy ezúttal ők a rosszfiúk. Bár megjegyzendő, eredetileg a romulánokat szánták a filmbe, maga a ragadozó madár is ennek megfelelően készült – ezért van például álcázó berendezése –, azonban a fejesek úgy gondolták, a klingonok ikonikusabb lényei a Trek univerzumnak. Én úgy gondolom, mindenképp nyertünk a döntéssel, hiszen az alkotók itt kezdték el stabilan megalapozni a klingon nyelvet, illetve kaptunk egy parádés alakítást Christopher Lloyd, azaz Doki részéről, aki ezúttal klingon nagyfőnököt játszik.

A Spock nyomában vizuálisan is remekül teljesít. Az effektek java ma is szemet gyönyörködtető, Nimoy pedig előszeretettel alkalmazza azt, amit az első rész is: néha hagyja a nézőt, hogy élvezze a látvány és a zene tökéletes elegyét. Az űrdokkba való megérkezés, vagy épp az onnan való menekülés egyszerűen tökéletes. De az érzelmi töltetet is remekül eltalálja dallamaival. Amikor Spock visszanyeri emlékezetét és felcsendül a klasszikus Star Trek téma, az egy igazi lúdbőrözős pillanat.

A Spock nyomában egyszerűsége, kellemes naivitása és kalandossága miatt egy igazán remek mozi. Hagyni kell, hogy az első fél óra fokozatosan magával ragadjon, hogy aztán egy igazi retro filmélményben legyen részed.

akció | kaland | sci-fi

SkyShowtime (2023.02.14.)

Kirk admirális győzelme Khan felett és az új Genesis bolygó megalakulása üres győzelmet jelent. Spock áldozata, aki az életét adta legénysége védelmében, és McCoy váratlanul... több»

0