2018.07.24 09:45 Filmdoki Olvasottság: <100x
1

Egy méltó folytatás

1992-ben Batman visszatért a mozivászonra. Burton az előző rész sikere után jóval szabadabb kezet kapott, így ezen a filmen már erőteljesebben érződik sajátos látásmódja, mely egyeseknek bejön, mások viszont egyrészt emiatt szokták kritizálni a filmet. Tény és való, a Batman visszatér sokkal elborultabb, mint a ’89-es elődje. A karakterek szinte őrültnek tekinthetőek, a humor olykor elég groteszk, és nem mellesleg az egész film jóval sötétebb hangulatú lett. A kedves anyukák panaszkodtak is rendesen, hogy a gyerekük ilyen "mocskot néznek", szóval a Warner a következő résszel irányt váltott és tudjuk ez a 4. résznél hová fajult, de ez ugye másik történet.

A Batman visszatér pedig egy piszkosul jól elkészített folytatás, mely véleményem szerint nagyon jól viszi tovább az előző rész erényeit. A gonosztevők itt is kiválóak, bár el kell ismernem, sem Pingvin, sem Macskanő, sőt még Schreck sem annyira zseniális, mint Nicholson Jokere. Viszont nagy öröm, hogy nem is próbálták majmolni az előző rész főgonoszát. Helyette nagyon jól építették bele a drámát a karakterek történetébe. Pingvint igazából én sajnálom, hiszen külseje miatt kitaszították, és nem is akart ő eleinte rosszat, csak azt, hogy elfogadják. Mikor a film végén meghal, akkor is inkább szánja az ember, mintsem örülne neki. Felfoghatatlan számomra, hogy Danny DeVito-t miért jelölték Arany-málnára.

Egy méltó folytatás

Macskanő szerepében Michelle Pfeiffer domborít nagyot (a szó mindkét értelmében :D). Selina karaktere szintén szánnivaló. A Batmannal való romantikus kapcsolata véleményem szerint nagyon jól van bemutatva. A partis jelenet pedig különösen szép a fagyönggyel. Általában, ha szóba kerül ez a film, akkor mindig ez a két rosszarc jut eszembe, pedig harmadikként ott van Christopher Walken Max Schreck-je, aki viszont tényleg egy gerinctelen féreg, a neves színész pedig zseniálisan hozza a karaktert.

Batman ebben a részben viszont tényleg kicsit mintha háttérbe lenne szorítva, elég keveset szerepel, ez pedig sajnálatos, hiszen elvileg visszatér.

A film egyébként remek szinkront kapott, bár Batman hangját érthetetlen miért kellett lecserélni. Viszont Végvári Tamás és Sztankay István brillíroznak. Nem hiába, ezek a nagy nevek tényleg értették a dolgukat.

A 2 órás játékidő alatt kapuk jó néhány akciójelenetet, melyek a maguk kicsit bugyuta módjukon rettentő szórakoztatóak. Az egyik legjobb az „Üss meg” jelenet. Az a vigyor Batman arcán, felbecsülhetetlen :D A látványra itt sem lehet egy rossz szavunk se, bár Gothamből kicsit kevesebbet látunk, viszont a karácsonyi hangulat sokat dob rajta, és feledteti ezt a hiányosságot. Egyébként a háttetős jelenetek kifejezetten hangulatosak lettek.

Elfman ehhez a részhez is príma dallamokat komponált, a főcím pedig szerintem itt még erőteljesebb, mint az első részben. A Batman visszatér egy ütős kis folytatás, melyet szerintem ok nélkül szokás annyira támadni. Másabb, mint az első, de nem annyira radikálisan, hogy ostorozni kelljen érte. Megvannak a maga erényei, és nem mellesleg szórakoztató is.

akció | fantasy | krimi | szatíra

Nem sok ideje volt felocsúdni Gotham Citynek Joker gaztetteiből, máris újabb veszély fenyegeti a várost a torzszülött Pingvin személyében, aki arra készül, hogy egy korrupt... több»

1