2016.09.09 12:38 e-batta Olvasottság: <100x
0

Első darab

Deepa Mehta nagysikerű trilógiájának első darabja a Tűz (aztán Föld, végül Víz), és a középsőt ugyan még nem láttam (nincs hozzá magyar felirat), de ez a mostani rész nagyon tetszett.

Egyértelműen női film, a rendezőnő nagyon is tudatosan olyan kérdéseket feszeget, amelyek az indiai társadalomban tabu-témának számítanak.

Első darab

Sita (Nandita Das) friss asszonyként elkerül otthonról, és nagyon hamar rá kell jönnie, cseppet sem jól választottak a szülei. Férje Jatin (Javed Jaffrey) kínai szeretője Julie bűvkörének csapdájában vergődik, képtelen tőle szabadulni, de úgy tűnik nem is akar. A nő meg férjhez menni nem akart, Jatint pedig már nem hagyta élni bátyja Ashok (Kulbhushan Kharbanda), hogy nősüljön meg végre. Ashok felesége Radha (Shabana Azmi) ugyanis meddő, és Ashok a helyi szekta vezetőjének imádatától vezérelve immár 13 éve nem nyúlt asszonyához. A házhoz tartozik még Biji, akiről a film alatt nem derül ki, hogy kicsodája Ashoknak (feltételezem, az anyja), az öregasszony vén mint az országút, és néma. És ott él még velük a háziszolga, Mundu (Ranjit Chowdhry) is, aki magányos óráiban a videón nem a Ramajan című hőseposzt játssza le a néninek, hanem pornófilmeket kölcsönöz Jatin dugikészletéből, és az öreglány előtt onanizál. (Aki végtelenül fel van háborodva, csak éppen nem tudja elmondani senkinek sem a gyalázatot).

A két asszony ebben a sokkolóan nyomasztó és frusztrált közegben egymásban keres vigaszt, és hamar rájönnek, hogy a férfiak végtelen önzése megfosztja őket attól, amiért érdemes élni. A vágytól, az élettől, a szerelemtől. Sita magára találva, már közel sem mutatja azt a hagyománytisztelő, engedelmes kis asszonykát, amire anyja tanította, egyre inkább a sarkára áll, és ereje elég ahhoz, hogy Radha is új erőre kapjon, és kérdéseket tegyen fel urának és parancsolójának. Ashok végtelen felháborodásában nem talál szavakat, az asszonynak a lába elé kellene borulnia, és bocsánatért esedeznie, de ezt már hiába várja, 13 év szenvedés után.

Nagyon tetszett a film, Deepa Mehta pont úgy rendezte meg, ahogy egy nő érzi, az ő érzelemvilágával, apró tűnődéseivel, nüansznyi hangulataival. A férfiak nem rosszak, csak így nevelték őket, nem tudják, hogy amit tesznek, az fáj a párjuknak. És ezért értetlenek, amikor a porig alázott és elnyomott asszony egyszer csak úgy érzi, elég volt.

79 Tűz  (1996)

dráma | romantikus

Ashouk egy kis élelmiszerboltot vezet, mely videokölcsönző is egyben. Közös fedél alatt él feleségével, Radha-val, testvérével, Jatinnal, betegeskedő anyjával és az inas... több»

0