2023.06.26 12:48 JRD Olvasottság: <100x
0

Sokan- ha már máshonnan nem is- de a filmről már hallottak.

Az Apollo-13 filmet valós események ihlették és ez volt az egyik film, ami másodvirágzásában érte Tom Hanks színészt. A sokáig a lúzer, de imádnivaló karaketereket megformáló színész a Forrest Gumppal lett "másodjára" is híres, mely pozícióját azóta is rendületlenül tartja.


Az Apollo-13 az amerikai űrhajózás Apollo holdprogramjának hetedik küldetése volt. Akkor már nem először igyekezetek volna a holdra leszállni, sikertelenül.

Azonban a holdra szállás most sem sikerült és egy idő után már nem is a holdraszállás volt a cél, hanem az asztronauták életének megmentése. Történt ugyanis, hogy az egyik létfontosságú berendezés meghibásodott, mely után még számos egyéb hiba is jelentkezett. Az űrhajó és ezáltal az űrhajósok jelentős mennyiségű oxigént vesztettek el. Így a működéshez szükséges víz és levegő nem állt rendelkezésre.

Nos...ebben a helyzetben kellett Houstonnak megoldani a hibát több ezer kilométer távolságból. (Ugyanis ekkor még nem játszott az a lehetőség, hogy gyorsan felküldünk egy másik űrhajót és kijavítjuk a hibát.)

Ez volt a NASA első, de talán egyik legemlékezetesebb vészhelyzete, ami ráadásul a világ teljes nyilvánossága előtt zajlott. A televíziók, újságok mind folyamatosan közvetítették a helyzetet, és minden ember izgult az űrhajósok életéért.

Végül aztán a három asztronauta Jim Lovell parancsnok, Jack Swigert parancsnokimodul-pilóta és Fred Haise holdkomppilóta életben és viszonylag jó állapotban értek Földet.

Az Apollo-13-nál az Apollo-12 eredményeire hagyatkozva döntöttek az új küldetésről. Az Apollo-12 bebizonyította, hogy hibátlan leszállásokra, amolyan tűpontos mozgásokra képes, így az Apollo-13-nál szinte már rutinként kezelték az újabb küldetést.

Az Apollo-12 és a 11 is úgynevezett holdsíkságon szálltak le így a 13-nál is ezt a "protokollt" igyekeztek követni.

1970.április 11-én pedig útjára is indult az Apollo-13.

A kezdetben sima út azonban váratlan fordulatot vett...

Hogy mi is történt pontosan? Olvass után vagy nézd meg ezt a filmet.

A film elkalauzol az űrhajózás gyermekkorába egy kicsit.

Szóval, filmre fel és jó szórakozást!

82 Apollo-13  (1995)

dráma | kaland | történelmi

SkyShowtime (2023.02.14.)

Az Apollo 13 1970. április 11-én történelmet készül írni azzal, hogy leszáll a Holdra. A kilövésnél még minden rendben megy, de a leszállás előtt baljós üzenet érkezik a... több»

0