2026.04.27 00:21 Fekete Gandalf Olvasottság: <100x
0

A jó öreg

Hosszú évek óta készültem megnézni, viszont elkövetettem két hatalmas hibát:

I. Előbb elolvastam a könyvet.

A jó öreg

II. Nem tudtam kiverni a fejemből King véleményét, akinek egyáltalán nem tetszik a film. Nyilván van saját véleményem nekem is, de végig olyan szemmel néztem a filmet, hogy próbáltam kiemelni a hibáit, hogy rájöjjek, mi alapján érzi úgy King, hogy ez az egyik legrosszabb regényadaptációja.

S valóban jelentkeznek ezek a kisebb különbségek, amelyek a legendás alakítások mellett is a könyv irányába billentik a mérleget (itt jelezném, hogy nem vagyok az a "könyv sokkal jobb" demagóg néző - bár tény, hogy javarészt egy film nem tudja egy könyv mélységét és részletességét visszaadni, de tekintve, hogy két külön műfaj, így konkrétan ezen a részen nem is szoktam problémázni.

Amiért talán megköveznek, hogy nehezen találom a "hangot" Kubrick műveivel (zsenialitását egy percig sem vonnám kétségbe, de mégsem tudok ráérezni). A megszámlálhatatlanul sokszor újravett jelenetek valahogy kiölik belőle a természetességet. Persze ezt rengeteg film (tematikától függően) igényli is, de éppen ezért - mondom, kövezzenek meg - steril hatást kelt bennem. Ahogy mondtam, vannak filmek, amelyek ezt ténylegesen igénylik és éppen ettől a sterilebb, kissé kiüresedett stílustól működnek igazán.

Mindent összevetve a képi világ fantasztikus (ikerlányok, Jack Torrence mimikái, az ajtódarabolós jelenet), a színészi alakítások zseniálisak. Vegyes a végeredmény, mivel megértem a film ikonikus státuszát és King utálatát is, hiszen az egyik, ha nem a legjobb könyve szolgáltatja az alapanyagot (bár egy kissé túlzónak találom a művész úr reakcióját).

89 Ragyogás  (1980)

dráma | horror

Jack Torrance (Jack Nicholson) író elvállal egy nyugalmasnak ígérkező munkát: családjával télire az Overloook Hotelbe költözik, hogy ellássa az épület gondnoki teendőit. Az... több»

0