Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
90%

Ragyogás (1980)

The Shining
Filmadatlap
 
29
Szereplők
70
Vélemények
118
Képek
2
Videók
Ragyogás
 
VvV   2020. 09. 16.

legújabb vélemény

Kicsit eltér a könyvtől, de így is egy izgalmas film, ahol az elejétől fogva sejthető mi fog történni, de a hangsúly azon van hogyan jut oda a történet.

 
Laca//Ho/rr/oR//   2019. 02. 04.

a nap véleménye

Jack Nicholson és a REDRUM!!!

A filmet pár hónapja láttam a könyvet pedig nem rég olvastam el és King bestsellerje alapján készített Kubrick film magával ragadott. A tény, hogy jó pár jelenet különbözik a könyvtől, valamint ki is maradt egy két rész, de hát így bő 2 órás filmről ... teljes kritika»


 
Bogi87   2016. 08. 01.

A Ragyogás a kedvenc megfilmesített Stephen King regényem, össze sem tudnám már számolni, hány alkalommal láttam TV-ben. A legjobban Jack Nicholson őrült alakítása fogott meg benne.

 
indingo   2020. 02. 15.

Jack Nicholsont amúgy sem szeretem, de azt meg kell hagyni hogy ebben jól állt neki a szerep. Maga a film nekem vontatott volt és hosszú. A nő idegesítő, a zene pedig zavaró. A történet sem egy nagy durranás, de azért ne feledjük, hogy 40 éve készült a film.

 
Deku   2017. 07. 15.

Elmondhatatlanul szuper volt ez a Stephen King alkotás. Jack Nicholson-nál jobb és alkalmasabb színészt nem is választhattak volna erre a szerepre. Szerintem félelmetesen jó.

 
dailyfilmsan   2019. 03. 08.

Stephen King eme gyöngyszeme szerintem lehetett volna jobb is. Jack Nickolson persze messzemenőkig lemosta az összes színészt a porondról, de azért a kisfiú sem volt rossz. Viszont Wendy karakterét játszó színésznő kikergetett a világból esküszöm fél... több»

 
GedyPapa   2017. 03. 06.

Stephen King nem szereti. Én szeretem a filmet is és SK műveit is. Egy többször nézős film, mert különböző élethelyzetekben, különböző részleteket emelsz ki. Jack Nickolson nélkül elképzelhetetlen lenne az alkotás, de szerencsére ő lett a főszereplő,... több»

Danny Lloyd
Danny Lloyd
Jack Nicholson
Jack Nicholson

A film összbevétele 44 017 374 dollár volt (imdb.com).

 

Stephen King nem akarta , hogy Jack Nicholson kapja a Ragyogás főszerepét, ugyanis attól tartott , hogy Nicholson jelenléte elvonja a nézők figyelmét a filmről!

(Ironsky666)
 

A film szerepel az, 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című, Steven Jay Schneider által készített gyűjteményben.

(Norbi)
 

Az ikonikus fejszés jelenet felvétele három napot vett igénybe, Nicholson ez alatt 60 ajtót hasított szét.

(Miska bácsi)
 

Kubrick 127-szer vetette fel a baseball ütős jelenetet, ezzel rekordot állított fel.

(Miska bácsi)
 

A filmnek nem készült folytatása, viszont Stephen King 2013-ban megjelentette az Álom doktor című könyvét, ami az eredeti 1977-es Ragyogás folytatása volt!

(respect the movies)
 

A filmnek négy különböző hosszúságú játékidejű változata létezik! Az eredeti vágatlan 146 perces, aztán van a 144 perces vágott verzió, ezután következik a 142 perces amerikai dvd-s változata és végül pedig a 119 perces változat, ami kimondottan az európai kiadás volt!

(respect the movies)
 

Stephen King annyira utálta a Kubrick féle Ragyogást, hogy 1997-ben írt egy forgatókönyvet egy háromrészes tévéfilm változathoz, amit Mick Garris rendezett meg!

(respect the movies)
 

Stephen King alapvető problémája az volt Kubrick-verziójával, hogy szerinte Jack Nicholson karaktere már a történet legelején bolondnak tűnik. Az író szerint az alapműben Torrance végig komolyan küzd azért, hogy épelméjű maradjon, s ezt a harcot nem tükrözi a film.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az közismert, hogy Stephen Kingnek, az irodalmi alap írójának mennyire nem tetszett az 1980-ban bemutatott Ragyogás. Nemtetszését egy évekkel a film premiere után készült interjúban így fejezte ki: Kubrick verziója olyan, mint egy pofás Cadillac, csak motor nélkül.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A Ragyogást két kategóriában is Arany Málnára jelölték: Legrosszabb rendezés(Stanley Kubrick), Legrosszabb színésznő(Shelley Duvall).

(Archívum)