Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
90%

Ragyogás (1980)

The Shining
Filmadatlap
 
29
Szereplők
78
Vélemények
118
Képek
4
Videók

Galéria (118)

Danny Lloyd
Danny Lloyd
Jack Nicholson
Jack Nicholson

Videók (4)

 
JRD   2022. 03. 01.

legújabb vélemény

1
Jack Nicholson ragyog...

Mondhatnánk, hogy mindig, hiszen a színészóriás számos filmben megmutatta, hogy a karakteres arc egy igazi színészt takar. Volt ő már az ördög maga. Volt szerelmes férfi. Volt őrült. Volt főgonosz. Volt kényszeres író. Volt rendíthetetlen katona, és még sorolhatnánk a filmográfiáját. A Ragyogás az egyik kedvencem. Nemcsak azért, mert egy King-adaptáció, hanem Nicholson miatt is, aki tehetsége legapróbb részletét is megmutatta ebben a filmben. Kissé félve kezdtem el nézni. Nem csoda, hiszen a legtöbb King-adaptációnak nem sikerült megjelenítenie azt a félelmetes világot, melyeket King olyan remekül öntött papírra. De a Ragyogás igen. Van benne stílus, és megvan benne a King-féle könyvekre jellemző érzelmi nyomás. (Megjegyzem: A Ragyogás legújabb feldolgozása is erősen ez alatt marad. Már nem a színészi játék volt a döntő, hanem a magas költségvetés és látványvilág. Pedig ha már másból nem is, de a japán Kör című filmből tudjuk, hogy hatalmas költségvetés nélkül is lehet állatira félelmetes horrort rendezni.) Mindenképp érdemes mindenkinek megnéznie. Készülj fel, itt nem fog patakokban folyni értelmetlenül a vér. Minden pillanatnak jelentősége van. Szóval filmre fel és jó szórakozást!

 
Laca//Ho/rr/oR//   2019. 02. 04.

a nap véleménye

1
Jack Nicholson és a REDRUM!!!

A filmet pár hónapja láttam a könyvet pedig nem rég olvastam el és King bestsellerje alapján készített Kubrick film magával ragadott. A tény, hogy jó pár jelenet különbözik a könyvtől, valamint ki is maradt egy két rész, de hát így bő 2 órás filmről ... teljes kritika»

 
Bogi87   2016. 08. 01.

7

A Ragyogás a kedvenc megfilmesített Stephen King regényem, össze sem tudnám már számolni, hány alkalommal láttam TV-ben. A legjobban Jack Nicholson őrült alakítása fogott meg benne.

1
 
Sabnock Sanatory   2018. 08. 21.

1

Olvasam a regényt is, úgyhogy nem számítottam olyan átütő filmes élményre... Nicholson brillírozik az rendben is van, de azért a regény még mindig utcahosszal vezet. Jó a film, és borzongat is rendesen, átélem, és beleélem magam, odaragaszt a fotel elé. Így van jól... szuper mozi, és időtálló!!!

 
indingo   2020. 02. 15.

0

Jack Nicholsont amúgy sem szeretem, de azt meg kell hagyni, hogy ebben jól állt neki a szerep. Maga a film nekem vontatott volt, és hosszú. A nő idegesítő, a zene pedig zavaró. A történet sem egy nagy durranás, de azért ne feledjük, hogy 40 éve készült a film!

 
Deku   2017. 07. 15.

0

Elmondhatatlanul szuper volt ez a Stephen King alkotás. Jack Nicholson-nál jobb és alkalmasabb színészt nem is választhattak volna erre a szerepre. Szerintem félelmetesen jó.

 
GedyPapa   2017. 03. 06.

1

Stephen King nem szereti. Én szeretem a filmet is és SK műveit is. Egy többször nézős film, mert különböző élethelyzetekben, különböző részleteket emelsz ki. Jack Nickolson nélkül elképzelhetetlen lenne az alkotás, de szerencsére ő lett a főszereplő,... több»

A film összbevétele 44 017 374 dollár volt (imdb.com).

 

Stephen King nem akarta, hogy Jack Nicholson kapja a Ragyogás főszerepét, ugyanis attól tartott, hogy Nicholson jelenléte elvonja a nézők figyelmét a filmről.

(Ironsky666)
 

A film szerepel az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című, Steven Jay Schneider által készített gyűjteményben.

(Norbi)
 

Az ikonikus fejszés jelenet felvétele három napot vett igénybe, Nicholson ez alatt 60 ajtót hasított szét.

(Miska bácsi)
 

Kubrick 127-szer vetette fel a baseball ütős jelenetet, ezzel rekordot állított fel.

(Miska bácsi)
 

A filmnek nem készült folytatása, viszont Stephen King 2013-ban megjelentette az Álom doktor című könyvét, ami az eredeti 1977-es Ragyogás folytatása volt.

(respect the movies)
 
A Stanley Kubrick rendezésében adaptált Ragyogás kultklasszikussá vált, és minden idők egyik legnagyszerűbb horrorfilmjeként tartjuk számon immár több, mint 40 éve. több»