Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
90

Ragyogás (1980)

The Shining
Filmadatlap
 
29
Szereplők
69
Vélemények
118
Képek
2
Videók

Érdekességek: Ragyogás (1980)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 44 017 374 dollár volt (imdb.com).

 

Stephen King nem akarta , hogy Jack Nicholson kapja a Ragyogás főszerepét, ugyanis attól tartott , hogy Nicholson jelenléte elvonja a nézők figyelmét a filmről!

(Ironsky666)
 

A film szerepel az, 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című, Steven Jay Schneider által készített gyűjteményben.

(Norbi)
 

Az ikonikus fejszés jelenet felvétele három napot vett igénybe, Nicholson ez alatt 60 ajtót hasított szét.

(Miska bácsi)
 

Kubrick 127-szer vetette fel a baseball ütős jelenetet, ezzel rekordot állított fel.

(Miska bácsi)
 

A filmnek nem készült folytatása, viszont Stephen King 2013-ban megjelentette az Álom doktor című könyvét, ami az eredeti 1977-es Ragyogás folytatása volt!

(respect the movies)
 

A filmnek négy különböző hosszúságú játékidejű változata létezik! Az eredeti vágatlan 146 perces, aztán van a 144 perces vágott verzió, ezután következik a 142 perces amerikai dvd-s változata és végül pedig a 119 perces változat, ami kimondottan az európai kiadás volt!

(respect the movies)
 

Stephen King annyira utálta a Kubrick féle Ragyogást, hogy 1997-ben írt egy forgatókönyvet egy háromrészes tévéfilm változathoz, amit Mick Garris rendezett meg!

(respect the movies)
 

Stephen King alapvető problémája az volt Kubrick-verziójával, hogy szerinte Jack Nicholson karaktere már a történet legelején bolondnak tűnik. Az író szerint az alapműben Torrance végig komolyan küzd azért, hogy épelméjű maradjon, s ezt a harcot nem tükrözi a film.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az közismert, hogy Stephen Kingnek, az irodalmi alap írójának mennyire nem tetszett az 1980-ban bemutatott Ragyogás. Nemtetszését egy évekkel a film premiere után készült interjúban így fejezte ki: Kubrick verziója olyan, mint egy pofás Cadillac, csak motor nélkül.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A Ragyogást két kategóriában is Arany Málnára jelölték: Legrosszabb rendezés(Stanley Kubrick), Legrosszabb színésznő(Shelley Duvall).

(Archívum)
 

A fürdőszobás jelenetben Jack Nicholson még félelmetesebbé tette szerepét az "Itt van Johny" mondattal, eredetileg nem volt a forgatókönyvbe.

(mamiéstöti2)
 

Az eredeti regény írója, Stephen King elárulta, hogy a címet a Plastic Ono Band egyik számának, az Instant Karma refrénje ihlette, amely úgy szól, hogy "We all shine on". A dalt egyébként John Lennon szerezte.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Azt a jelenetet, amikor vér ömlik ki a liftből, úgy vették fel, hogy makettet használtak. Egy fanatikus egyszer kiszámolta, hogy ha ez valós méretekkel készült volna el, a vérzuhataghoz nagyjából 2400 ember összes vérére lett volna szükség, ami kb. 12000 liter vérnek felel meg. Így viszont "csak" tizedannyi mennyiségű művért használtak fel.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film szerepel Steven Jay àltal szerkesztett, 101 horrorfilm film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című filmkritika gyűjteményben.

(Bogi87)
 

Annak érdekében, hogy Jack Nicholson zaklatott állapotba kerüljön, azzal etették, amit utál: sajtos szendviccsel.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A forgatás közel 1 évig tartott, 1978 májusától 1979 áprilisáig, és újabb 1 év telt el, mire a bemutatható változat a mozikba került.

(romeo666)
 

Christopher Lloyd neve is felmerült Jack Torrance szerepére, amit végül Jack Nicholson kapott.

(waterhorse)
 

Ezt a filmet, Ragyogás címmel mutatták be Magyarországon.

(rbernadett)
 

A rendező kedvenc filmje a David Lynch rendezte Radírfej (1977) volt, ami saját bevallása szerint inspirálta a Ragyogás elkészítésekor, illetve levetítette a stábnak is, hogy szemléltesse azt a hangulatot, amit el akart érni.

(SódóGA)
 

A jelenethez, amiben Jack Nicholson betöri a fürdőszobaajtót, a kellékesek egy külön ajtót építettek könnyű anyagokból, hogy ne legyen túl nehéz tönkretenni, de nem számoltak azzal, hogy Nicholson korábban önkéntes tűzoltó volt, és túl hamar törte össze az ajtót. Következő alkalomra egy masszívabb darabot készítettek.

(SódóGA)
 

Annyiszor változtatták meg a szövegkönyvet a forgatáson, hogy Jack Nicholson egy idő után mindig csak a legújabb lapokat olvasta el, amit aznap a kezébe nyomtak.

(SódóGA)
 

A főszereplő Jack Nicholson és Shelley Duvall is kifejezte értetlenségét azzal kapcsolatban, hogy a kritikusok és a közönség is a rendezőnek tulajdonítja a film sikerét, és a stáb, a színészek illetve Stephen King alapötletének érdemeit meg sem említik. Mind a ketten életük legnehezebb szerepének tartják a filmben megformált karaktereket.

(SódóGA)
 

A Torrance fiát játszó Danny Lloyd annyira fiatal volt a forgatáskor, hogy a rendező Stanley Kubrick próbálta minden traumától megóvni. Így Danny azt hitte, nem horrort, hanem drámát forgatnak. Az igazságot csak évekkel később tudta meg, a film eredeti változatát pedig csak 17 évesen, 11 évvel a készítés után látta.

(SódóGA)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.