2019.04.16 18:44 JcWh Olvasottság: 248x
0

Klasszikus blockbuster a javából

Ez az a fajta klasszikus film, amelyben még mai szemmel tekintve sem igen találhatunk sok hibát, és az idő vasfoga sem koptatta meg sikerét. Gyakorlatilag az összes alapvető összetevője a legmagasabb minőséget képviseli a rendezőtől kezdve a főszereplőkön, és a kamerafelvételeken keresztül egészen a híres fütyülős melódiáig, amely sok későbbi filmben és sorozatban bukkant fel újra.

Műfaját tekintve háborús filmről beszélhetünk, azonban a második világháború csak a keretét adja egy drámai történetnek; a lényeg a háborút mintegy metaforikusan megtestesítő hídon, és az ahhoz viszonyuló karaktereken van. A film első számú főszereplője, és egyetlen amerikai sztárja (az éppen 101 éve született) William Holden, aki paradox módon teljesen háttérbe szorul Sessue Hayakawa, de még inkább Alec Guinness alakítása mögött. A vásznon töltött idő mellett talán érzéki csalódás is közrejátszhat ebben, hiszen Holden karaktere áll legközelebb a hétköznapi emberhez, valamint a színész alakítása is olyan természetes és laza, hogy fel sem tűnik, hogy színészkedik, ami (számomra legalábbis) a színművészet legmagasabb szintjét jelenti. Persze az Akadémia és a nézőközönség is vevőbb egy jóval extrémebb szerepre, amit itt Guinness játszott el a rideg, szemellenzős angol tábornok személyében. Guinness valóban zseniális volt, alakítását Oscar szobrocskával díjazták, sajnos Holden komplex és kisujjából kirázott játéka (ismét) elsikkadt.

Klasszikus blockbuster a javából

A film mondanivalója és annak tálalása elsőosztályú és örökérvényű, David Lean remek munkát végzett. Az angol katonák fütyülős felvonulója meg talán magán a filmen is túlnőtt, és még a fiatalabb generáció számára is ismerősen csenghet. Lean alkotása kritikailag, bevételét és az Oscar-gálát figyelembe véve is egyöntetű sikert könyvelt el, ami, lássuk be, manapság már ritkaságszámba megy. Kicsit irigylem az '50-es évek amerikai és nyugat-európai nézőközönségét, akik ehhez hasonló grandiózus mesterműveket láthattak annak idején.

dráma | háborús | kaland

Javában dúl a második világháború, és a Csendes-óceáni fronton brit hadifoglyok egy csapata nehéz döntés előtt áll. A japánok velük építtetnék fel a stratégiai... több»

0